Proti vedru bez klimatizace. Dánové ukazují, že to jde

Zapomeňte na vedro! V tomhle dánském domku si na vás nepřijdou ani tropy.

Patricie Hnátková

23. 8. 2018

Dům, jehož hlavním stavebním prvkem jsou mořské řasy, zvládá dobře jak extrémní vedra, tak i zimu. A díky vysokému množství minerálních látek, které řasy obsahují, vytváří i jedinečné mikroklima uvnitř objektu.

Něco podobného známe i ze středoevropské lidové architektury, ve které jsou střechy vytvořené z došků. Na dánském ostrově Læsø šli ale na věc s materiálem, jehož mají všude okolo hromady: mořskými řasami. Tamní architektonické studio Realdania si vzalo příklad z tradičních domků, kdy ten nejstarší úspěšně stojí už 186 let, a přepracovali ho do moderního kabátu.

Dům je určený pro dvě rodiny a má rozlohu sto čtverečních metrů. „Mořské řasy jsou jak tradičním, tak i velmi současným stavebním materiálem. Důvodem je jejich absolutní udržitelnost,” řekl architekt Jørgen Søndermark magazínu Dezeen. „K tomu, aby řasy vyrostly, je potřeba jen moře, a žádná lidská práce. Navíc se suší na nedalekých planinám jen díky slunci a větru.”

Architekt Jørgen Søndermark vyzdvihl zvlášť skvělé izolační vlastnosti, které jsou srovnatelné s minerální vatou, nadprůměrnou nehořlavost a také životnost minimálně 150 let. I proto tento stavební materiál vybrali i na vnější stěny objektu.

„Pokud se mořské řasy použijí coby venkovní materiál, mají tu výhodu, že téměř nenasakují vodou. Ano, zpočátku do sebe sají déšť jako houba, pak se ale slepí dohromady a vytvoří neproniknutelnou vrstvu stejně, jako to vidíme na pobřeží, kde je větší množství starších řas,” řekl architekt.

Studio Realdania použilo mořskou trávu nejen na exteriér, ale také jako izolaci přímo do domu. Zde si vedle výjimečných zvukově-izolačních vlastností chválí vynikající schopnosti zateplení, ale zároveň i prodyšnost řas. Díky ní se do interiéru dostane vlhkost i minerální látky, které jsou nutné pro správné klima uvnitř domu.

Zdroje: Dezeen, Tree Hugger