Karibský ostrov Dominika zakazuje jednorázové plasty a stane se prvním klimaticky odolným územím

Exotický ostrov v Karibiku Dominika, kde stále bublá vulkán a je zde velká biologická rozmanitost, se hodlá stát prvním územím na světě, které bude odolné vůči změnám klimatu. Povede k tomu zákaz jednorázových plastů a výrobků z polystyrenu od ledna 2019.

Kristýna Vobecká

28. 8. 2018

Ostrov tímto rozhodnutím doslova bojuje o přežití, protože velké plastové znečištění na pobřežích karibského ostrova ohrožuje nejen místní přírodu, ale také turismus, který je pro ostrov důležitým zdrojem příjmů.

Následky hurikánu

„Dominika se hrdě hlásí k označení ‚Ostrov přírody‘, musíme se proto všemi možnými způsoby snažit si toto označení zachovat,“ uvedl premiér ostrova Dominika Roosevelt Skerrit ve svém červencovém prohlášení k představení nového rozpočtu země nazvaném příznačně Od přežití k udržitelnosti a úspěchu: Odolná Dominika.

Zákaz jednorázových plastů, který bude zahrnovat plastová brčka, tácky i příbory, polystyrenové boxy na jídlo a šálky, je součástí dlouhodobé strategie ostrova, podle které se Dominičané stanou národem odolným vůči změnám klimatu a následným přírodním katastrofám. Občané ostrova mají totiž velmi čerstvou zkušenost s přírodní katastrofou v podobě hurikánu Maria ze srpna 2017. Tento hurikán zničil 90 % budov na ostrově a s jeho následky se ostrované potýkají dodnes. Vzhledem k tomu, že jsou extrémní výkyvy počasí a následné přírodní katastrofy považovány za jeden z projevů globálního oteplování, zástupci ostrova Dominika se svým novým přístupem hodlají chránit proti dalším katastrofám.

Zavaleni plastem v Karibiku

„Důvody, proč je pro nás zásadní vybudovat z ostrova území odolné vůči změnám klimatu, jsou naprosto jasné. Závisí na tom naše přežití, naše dlouhodobá udržitelnost a náš úspěch. Přírodní katastrofa nás donutila k mnoha opravám a obnovám ostrova a my se teď musíme soustředit na minimalizování škod způsobených katastrofou a co nejrychleji se zotavit,“ uvádí k důvodům pro zavedení klimaticky odolné ekonomiky premiér ve svém prohlášení.

Premiérovi, jenž je současně ministrem financí ostrova, jde samozřejmě také o udržení dobré ekonomické situace v zemi. Krásy ostrova lákají každý rok na ostrov turisty z celého světa a příjem z turismu je pro státní pokladnu velmi důležitý. „Zachovalé přirozené přírodní prostředí ostrova nás odlišuje od ostatních ostrovů v Karibiku a oslovuje turisty, kteří hledají ekologický a holistický přístup k životu, zajímají se o místní zvyky, přírodu, biologickou rozmanitost a hledají úkryt před ruchem běžného života. Pro ty je Dominika ideální volbou,“ dodává premiér.

Obavy o zachování přírodních krás ostrova jsou na místě. V nedaleké Dominikánské republice, kterou si pro podobnost názvu cizinci s ostrovem Dominika často pletou, zažívají v posledních dnech doslova zaplavení plastovým odpadem. Pobřeží a pláže v regionu San Domingo je poseté tuny plastového odpadu vyplaveného z moře, a přestože se přes 500 dobrovolníků aktivně snaží pobřeží vyčistit, nové vlny odpadu připlouvají každý den. Právě pobřeží Dominikánské republiky lemované plastovými brčky a polystyrenovými obaly ilustruje alarmující dopady užívání jednorázových plastů na přírodu.

Dominika odolná vůči klimatu

„Dominiku odolnou vůči klimatu zajistí udržitelný přístup ke společnosti i ekonomice, který ochrání naše přírodní zdroje a bohatství a zajistí rozvoj, který, jak je to jen v lidských silách možné, nelze změnit nebo zvrátit změnami klimatu,“ shrnuje své představy o odolné Dominice premiér.

Plán kroků k dosažení země odolné vůči klimatu dále zahrnuje například podporu šetrného zemědělství na ostrově, podporu a propagaci udržitelných investic v privátním sektoru, zachování a ochranu nedotčeného přírodního prostředí, privatizaci odpadového hospodářství pro zajištění lepšího fungování na ostrově a samozřejmě podporu energeticky účinného osvětlení a nízkouhlíkových energetických řešení, mezi které patří výstavba fotovoltaických technologií.  

Premiér karibského ostrova svou vizi uzavírá prohlášením: „Můžeme uspět, musíme uspět, uspějeme! A my se můžeme jen ptát, zda se to podaří i dalším zemím, které jsou mnohem většími producenty plastového odpadu.“

Zdroje: Independent, CNN, Government of the Commonwealth of Dominica