Muskův obr Tesla Truck utáhne 150 tun na vzdálenost až 800 km

Elon Musk se na svém twitterovém účtu nechal slyšet, že jeho obří pick-up Tesla Truck bude mít duální motorizaci, pohon 4x4 a díky tomu i „šílený kroutící moment,” jak podnikatel úctyhodnou sílu motoru rád nazývá.

Patricie Hnátková

27. 7. 2018

Je to jen pár dní, co americký vizionář odtajnil další detaily o chystaném pick-upu Tesla. Vedle už známých faktů přidal několik nových funkcionalit, které z Tesla Trucku dělají spolupracovníka snů.

Dojezd až 800 km

Hlavní novinkou je duální motorizace, s níž Musk u Tesla Trucku počítá. Díky dvěma elektromotorům se zvýší dojezd pick-upu na 650 až 800 km na jedno nabití, což už je u pracovního auta celkem slušný parametr.

Elon Musk také slíbil pohon na všechna čtyři kola, které automobilu zajistí masivní tažnou sílu. Zatímco totiž zmenšenina velkého tahače Tesla Semi, jíž Musk představil loni, zvládne „jen” 36 tun, Tesla Truck dosáhne na tun 150. Pro porovnání: třeba u nás celkem populární pick-upová čtyřkolka Nissan Navara disponuje tažnou silou 3,5 tuny.

Skvělé ovládání, pohodlí i bezpečnost

Pro Tesla Truck bude samozřejmostí také automatické podélné parkování nebo přizpůsobení světlé výšky vozidla. Na silnicích, jaké v Česku máme, to je k nezaplacení. O bezpečnost řidiče se postarají kamera s viditelností 360 stupňů nebo sonar. Kabina pick-upu dostane standardní 240V zásuvky, podobně jako je tomu u klasických velkých tahačů.

Snaha společnosti Tesla proniknout na trh velkých pracovních aut je přitom víc než logická. Propagátor bezemisní přepravy Elon Musk takto vstupuje do segmentu vozidel, kde jsou vysoká spotřeba nafty i vysoká produkce znečištění typické.

Proto mu budeme držet palce, aby Tesla Truck vyjel na silnice dříve, než je předpokládaný rok 2020.