Nizozemci trénují vrány, aby sbíraly nedopalky z ulic měst

Cigaretové nedopalky jsou obřím problémem. Každý rok jich na ulicích měst i v přírodě skončí biliony. V Nizozemí se ale chystá řešení, které by nám s tímto kuřáckým nešvarem mělo pomoci. Už brzy tu totiž začnou trénovat vrány, které díky své inteligenci tak triviální úkol jako sbírání drobného odpadu zvládnou levým pařátem.

Patricie Hnátková

21. 7. 2018

V poslední době jsou všechna média plná článků o plastovém odpadu a vědci i politici vymýšlejí jedno řešení za druhým, jak plastovou obsesi lidstva, která mění oceány ve skládky, vyřešit. Podobných potíží máme ale mnohem víc. Věděli jste třeba, že se na celém světě každý rok vykouří asi 6,5 bilionů cigaret a z toho celé dvě třetiny nedopalků končí na ulicích, a tedy nakonec v přírodě?

4,33 bilionů nedopalků končí každý rok na ulicích

Zakládající členové nizozemského startupu Crowded Cities si to uvědomili a přišli s unikátním řešením. Chtějí naučit vrány, aby za nás od špačků čistily ulice. Zadarmo to ale samozřejmě není, vrány jsou nicméně skromný živočišný druh. Chlapíci z Crowded Cities je za velmi záslužnou práci hodlají odměňovat buráky!

Možná i vy máte s přáteli zábavu vymýšlet různé převratné podnikatelské záměry, které by vám buď vydělaly miliony, anebo spasily planetu. Stejné hobby mají i průmysloví designéři Ruben van der Vleuten a Bob Spikman. Když si šli onehdá užít chvilku volna do jednoho amsterdamského parku, všimli si nedopalků všude kolem. A začali vymýšlet, jak od nich město elegantně vyčistit.

Jako první je napadli roboti, vzápětí ale myšlenku zavrhli. Stálo by to totiž příliš dlouhý vývoj, než by byli schopni vytvořit počítač, který by byl nejen schopný rozpoznat nedopalky, ale ještě se elegantně vyhnout jízdním kolům, kočárkům nebo chodítkům, jichž jsou města plná.

Vrány? Jsou chytré jako opice

Logicky tak přišli na řadu zvířata a k vránám už byl jen malý krůček. Nejen, že vyhledávají blízkost člověka, hlavně jsou ale velmi inteligentní. Jejich EQ, tedy emoční inteligence je stejná jako u šimpanzů.

Podívejte se na video, jak vrána řeší logické úkoly, aby se dostala k odměně.

Vědci už mnoho let vědí, že za odměnu udělá vrána skoro cokoliv. A tak ve startupu Crowded Cities začali pracovat na zařízení s názvem Crowbar, tedy jakýsi „bar pro vrány”. Ten by se měl instalovat třeba právě do parků a živočichy učí, že když tu místo peněz zaplatí nedopalkem, místo drinku dostanou burák.

Po vránách přijde na řadu další živočišný druh

Ten také prozradil, že se už teď chystají učit i další živočišný druh. Nás, lidi. Věří totiž, že jejich projekt by v budoucnu mohl nejen najmout vrány místo zametačů, hlavně ale způsobit, že si kuřáci budou víc uvědomovat, že vyhazovat nedopalky kolem sebe prostě v pořádku není.

Kdy by se Crowbary mohly začít objevovat po městech, zatím známé není. Jisté ale je, že si startup Crowded Cities odnesl hlavní cenu v zatím posledním ročníku soutěže Dutch Accenture Innovation Awards v kategorii Dokonalá města.

Nadchlo vás video výše? Tady je další v angličtině, které ukazuje nadprůměrnou inteligenci vran.

Zdroj: Crowded Cities, The Next Web