Za módou nemusí stát dětská práce a tuny chemie. Jak na to? Poradíme vám

Sledujete poslední trendy, milujete nákupy, váš outfit je doladěn do posledního detailu a při vybalování nových kousků z nákupních tašek se vám zrychluje tep. Zřejmě každá žena se v tomto popisu alespoň trochu najde, ale nebojte se, tohle nebude další článek, který vám má popsat strašné podmínky v textilních továrnách v Bangladéši a vzbudit ve vás pocity viny z vašich posledních super výhodných nákupů v letních slevách. Tohle je článek o tom, jak si dál užívat skvělý pocit z vyladěného outfitu a přitom alespoň trochu šetřit planetu.

Kristýna Vobecká

22. 7. 2018

Co to znamená udržitelná móda? Varování: zmínce o pracovních podmínkách se nevyhneme

Jistě se k vám reportáže o špatných podmínkách v továrnách v Asii, kde šijí místní lidé pro globální značky za minimální mzdu, dostaly. A všichni víme, že je to špatné. Ale ruku na srdce, opravdu vám tyhle informace z poslední doby zabránily v tom, abyste si nakonec stejně koupili to parádní tričko za pár korun v H&M?

Pokud ano, máte můj neskonalý obdiv. Pokud ne, nic si z toho nedělejte, takhle prostě lidská psychika funguje. Vytlačuje to špatné a omlouvá si tím své činy, pro které se už stejně rozhodla. Třeba ve smyslu: „Tohle tričko si stejně koupí někdo jiný a já tím nic nezachráním.“ A máte v podstatě pravdu. Na druhou stranu je dobré začít pomalu a pro začátek alespoň vědět, proč je dobré se zajímat o původ svého oblečení a že máte i jiné alternativy.

Udržitelná móda (sustainable fashion) je taková, která vzniká za podmínek co nejméně ohrožujících životní prostředí a s respektem k sociálním a ekonomickým podmínkám svých producentů. Tento přístup však nezahrnuje pouze samotnou výrobu v továrně, ale celý výrobní řetězec počínaje designem výrobků přes výběr materiálu, samozřejmě výrobu a následnou logistiku – distribuci výrobku, marketing a prodej.

Výrobce udržitelného oblečení dbá na to, aby neplýtval vodou, pro výrobu využíval pokud možno efektivně obnovitelnou energii a svou činností neznečišťoval půdu, vodu ani neohrožoval zvířata. Týká se to zejména textilek, které pracují s chemikáliemi. Firmy zaměřené na udržitelnou módu se také soustředí i na to, co se děje s oblečením po tom, co ho prodají zákazníkovi. Prodávají kvalitní kusy, které není potřeba měnit každou sezónu, nebo zavádějí různé systémy recyklace pro staré oblečení.

A nakonec dbají na to, aby jejich zaměstnanci pracovali v důstojných podmínkách za dostatečnou mzdu s respektem k místní kultuře. Vidíte, máme to za sebou.

Ekologické materiály – bez chemie s přírodním původem

Pro získání označení sustainable fashion je důležitý celý výrobní řetězec, ale z čeho je oblečení vyrobeno, vás bude zajímat nejvíce, to na sobě budete totiž celý den nosit.

Bio bavlna je nejčastěji používaným materiálem při výrobě udržitelného oblečení. Konvenčně pěstovaná bavlna znamená pro životní prostředí enormní zátěž jak z hlediska plýtvání vodou, tak kvůli nadužívání chemie. Dávejte však pozor na to, aby tričko z bio bavlny nebylo zpracováno chemií, poznáte to podle visačky (např. Eco-cert) a podle použité barvy. Přirozeně je bio bavlna béžová, světle zelená nebo hnědá.

Bambus je dalším hojně využívaným materiálem pro své odolné vlastnosti, rychlý růst a absenci pesticidů při pěstování. Výrobci uvádějí, že má také antibakteriální vlastnosti a nezadržuje pachy.



Lyocell je obchodním označením pro materiál Tencel původem z dřevěné buničiny, je tedy biologicky odbouratelný a recyklovatelný. Navíc se nemačká, takže oblečení z něj nemusíte žehlit.

Konopí je označováno za plně ekologickou látku, protože pro svůj růst nevyžaduje žádné chemické postřiky. Je také velmi univerzální, jelikož je z něj možné vyrobit jak pevné a silné tkaniny, tak lehké a měkké materiály.

A nakonec udržitelný materiál s působivou historií – hedvábí. Je sice dražší a hůře k dostání, ale oblečení z něj vypadá opravdu luxusně.

Kde a u koho nakupovat

Můžete se zamilovat do některé zahraniční značky, která vyrábí udržitelnou módu nebo můžete podpořit české návrháře a značky. U českých značek máte jistotu, že vznikají v dobrých podmínkách, oblečení k vám neputovalo přes půlku světa a navíc podporujete českou ekonomiku. Ať už zvolíte zahraniční, nebo českou značku, počítejte s tím, že si trochu připlatíte. V ceně je samozřejmě zahrnut kvalitnější materiál a vyšší náklady na výrobu. Na druhou stranu vám takové oblečení vydrží mnohem déle než tzv. fast fashion (a jsme zase u textilek v Bangladéši) a jistě ho jen tak neuvidíte na nikom dalším.

Mezi zahraniční značky, které koupíte také v Česku online nebo v různých obchodech, patří třeba People Tree – anglická značka, která obdržela oficiální Fair Trade certifikát s řadou nadčasových kousků pro ženy i muže. Německá značka Armedangels pro výrobu využívá pouze ekologické materiály a je součástí nadace Fair Wear Foundation. Nizozemská značka džínů Mud Jeans, která se pyšní tím, že při výrobě neprodukuje žádný odpad a znečištění. Své džíny dokonce pronajímají a vrácené kousky recyklují a vyrábějí z nich nové. Nebo španělská značka etického oblečení pro ženy Skunfunk.

V českých vodách můžete nakoupit konopné tenisky nebo basic trika značky Bohempia. Jejich tenisky získaly vegan-friendly certifikát PETA. Delikátní spodní prádlo z organické bavlny navrhuje a prodává československá značka Creéme. Autorskou precizně zpracovanou módu z českých materiálů nabízí značka Sisterconspiracy, která myslí také na pány.

Pošli to dál

Radost z nového kousku ve vašem šatníku nemusíte vyvolat pouze nákupem nového oblečení. Oblečení lze získat také jinak. Navštivte výměnné akce Swap, kde si můžete kousky, které vás už nebaví, vyměnit s ostatními. Akce zatím probíhají hlavně v Praze, ale už se pomalu šíří i do dalších krajských měst. V Brně zase probíhají pravidelné blešáky se stejnou myšlenkou. Druhý život můžete dát také vintage oblečení, jež je k sehnání ve speciálních obchodech nebo sekáčích. Pokud na to máte talent, dají se zde najít skutečné poklady za minimální ceny.

A nakonec máme dobrou zprávu pro všechny módní fanatiky. Nezoufejte, udržitelnou módu můžete koupit už také ve vašem oblíbeném H&M, které přišlo s řadou Conscious – cenově velmi příznivou oděvní řadou z udržitelných materiálů. Takže KEEP CALM and SHOP SUSTAINABLE.

Zdroj: Greenliving.com, Greenstrategy.se, TeenVouge.com