Samsung 100% obnovitelný již v roce 2020

Největší výrobce elektroniky na světě Samsung chce 100% obnovitelný provoz v Evropě, USA a Číně již v roce 2020 a plánuje instalovat 63 tisíc čtverečních metrů solárních panelů. Technologický gigant se tak po vzoru Google či Apple přidává do klubu globálně zodpovědných firem a inspiruje další společnosti po celém světě.

Tomáš Charouz

17. 7. 2018

Při nákupu nového chytrého telefonu budete mít již brzy na výběr z další ekologicky šetrné značky. Samsung Electronics totiž plánuje rapidní rozvoj obnovitelné energie v USA, Číně a Evropě. Podle vedení společnosti jde o trhy, které již mají vhodnou infrastrukturu pro rozvoj a přenos obnovitelné energie. Technologický gigant zde plánuje zajistit 100% obnovitelnou energii pro kompletní spotřebu energie všech továren, provozních budov a kanceláří. V dlouhodobějším horizontu pak Samsung plánuje zvýšit využívání obnovitelné energie ve všech svých provozech napříč celou planetou.

Obnovitelná elektřina a 63 tisíc solárních panelů do roku 2020

Samsung plánuje již v letošním roce instalovat 42 000 čtverečních metrů solárních panelů v Samsung Digital City – sídle společnosti v jihokorejském městě Suwon. V roce 2019 bude navíc instalováno 21 tisíc čtverečních metrů solárních farem a dále využívána geotermální energie v kampusech Pyeongtaek a Hwaseong. Samsung tak reálnými kroky podporuje snahu jihokorejské vlády navýšit podíl obnovitelných zdrojů o 20 % v roce 2030.

Pro naplnění obnovitelného cíle v Evropě, USA a Číně pravděpodobně Samsung využije nákup obnovitelné energie, například z větru či slunce, namísto vlastní produkce obnovitelné energie. Podobně učinily další dnes ekologicky šetrné společnosti Google a Apple.





Samsung plánuje globálně využívat obnovitelnou energii o ekvivalentu instalovaného výkonu 3,1 GW solární elektrárny, což představuje 1,5 násobek instalovaného výkonu jaderné elektrárny Temelín.





Nad rámec navýšení vlastní obnovitelné energie chce Samsung snížit uhlíkovou stopu v odběratelsko-dodavatelském řetězci a asistovat  svým 100 nejvýznamnějším obchodním partnerům při plnění jejich vlastních klimatických plánů.

Pozdě, ale přece

Představení klimatického plánu nicméně předcházela dlouhodobá varovná kampaň Greenpeace. Ta upozorňovala, že Samsung, na rozdíl od svých rivalů Google a Apple, zaostává v opatřeních na ochranu klimatu a přispívá tak k urychlování a prohlubování klimatických změn. Greenpeace ve své tiskové zprávě uvádí, že Samsung aktuálně využívá pouhé 1 procento obnovitelné energie na spotřebě energie. Novou klimatickou strategii proto zelené organizace vítají. Podle Greenpeace jde o první a velmi důležitý krok k redukci masivních globálních výrobních emisí a příležitost k urychlení odklonu od fosilních paliv v uhelných zemích, jako je Čína či Jižní Korea.

Samsung tak může být inspirací pro další výrobní společnosti nejen v Asii a navazuje na trend stanovený globálními technologickými leadery. Apple v dubnu letošního roku oznámil, že veškeré budovy jsou 100% zásobovány obnovitelnou energií. Ve stejném měsíci oznámila společnost Google, že odebírá více obnovitelné energie, než spotřebuje.



Globální plány Samsungu mohou sloužit jako inspirace také pro české firmy. Ty mohou pro zajištění společensky odpovědného provozu kombinovat energeticky úsporná opatření pro snížení spotřeby energie, vlastní obnovitelné zdroje či nákup obnovitelné energie pro nižší uhlíkovou stopu provozu, lepší kvalitu místního životního prostředí a zejména zisk konkurenční výhody skrze dlouhodobě nižší náklady na energie.

Skupina Samsung

Samsung Electronics je největší výrobce elektroniky na světě. Je součástí skupiny Samsung, kterou tvoří řada nadnárodních společností, představuje nejznámější jihokorejskou značku na světě a 3. největší světový konglomerát podle tržeb. Samsung v korejštině znamená 3 hvězdy, což odráží 3 hlavní společnosti Samsung Electronics, Samsung Heavy Industries a Samsung Engineering & Construction.

Zdroj: Samsung