Schwarzenegger se směje Trumpovi: uhlí je stejné retro jako videokazety

Legenda akčních filmů a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger poslal prostřednictvím videa jasný vzkaz současnému prezidentovi USA Donaldu Trumpovi: snažit se oživit uhelný průmysl je stejné, jako kdyby chtěl prosadit návrat videokazet nebo disket.

Martin Sedlák

8. 7. 2018

Na úvod videa mluví herec, který se proslavil především rolí Terminátora, k loutce s podobou prezidenta Trumpa: „Chcete být opravdovým akčním hrdinou? Poslechněte si proto radu od Terminátora: zpět v čase máte jít jen proto, abyste chránil budoucí generace. Ale vaše administrativa se pokouší vrátit do minulosti, aby zachránila uhelný průmysl, a to je ve skutečnosti hrozbou pro budoucí generace.“

Uhlí je retro

Donald Trump totiž přišel s nápadem, podle kterého by chtěl zavést povinnost pro podniky, aby začaly nakupovat elektřinu z uhlí. Návratu k zastaralé technologii se však Schwarzenegger směje: „Co přinesete příště? Diskety? Faxy? Pagery? Videopůjčovny?“ ptá se se smíchem Schwarzenegger.

Právě záchranu pomalu překonaného uhelného průmyslu srovnává se situací, kdy v roce 2010 přišel Netflix. Videokazety skončily v propadlišti dějin a dnes si stačí stáhnout film za pár vteřin přímo do počítače. Stejnou proměnou prošla také energetika. Dnes jsou na trhu efektivnější technologie: zemní plyn, který je čistší než uhlí, nebo obnovitelné zdroje.

Arnold Schwarzenegger pak Trumpovi radí, aby se zaměřil na hledání práce pro horníky. Že to lze, dokládá na příkladu Kalifornie, zde podle Schwarzeneggera vyměnili dělníci práci na ropných polích za stavbu solárních elektráren a nikdo z toho nebyl smutný.

Dream job v energetice

Hollywoodská hvězda akčních filmů tak ukazuje, že má lepší přehled o energetice než současný prezident USA Donald Trump. Energetickou revoluci nastartoval během svého druhého volebního období Barack Obama. Například za rok 2014 v USA zprovoznili jednu solární elektrárnu každé dvě a půl minuty a počet pracovních míst ve fotovoltaickém průmyslu narůstal dvacetkrát rychleji, než byl celostátní průměr v americké ekonomice.

Fotovoltaika v USA zaměstnávala téměř 180 tisíc lidí, tedy více než těžba ropy nebo zemního plynu. Práci v instalacích solárních panelů nacházeli například váleční veteráni, kteří se vraceli z Afghánistánu nebo Iráku. Růst nových pracovních příležitostí v solární energetice se přibrzdil až po příchodu Trumpa do Bílého domu.

Podobný názor, jako má Arnold Schwarzenegger, má také držitel Nobelovy ceny a ekonom Paul Krugman: „Solární a větrné elektrárny v podstatě vytlačují uhelnou energii i bez politické podpory,“ uvedl nedávno Krugman pro server ThinkProgress. „Dnes již pracuje v solární energetice více lidí než v uhelném průmyslu,“ dodal ekonom.

Benefity ze snižování závislosti na uhlí, které právě v USA nastartoval Obama a dnes se ho snaží Trump zvrátit, lze podložit ekonomickými čísly. NRDC, jedna z nejsilnějších environmentálních organizací v USA, spočítala přínosy snižování znečištění pro spotřebitele a ekonomiku. Snížením produkce emisí by spotřebitelé elektřiny v  USA uspořili až 37,4 miliardy dolarů v roce 2020 a vzniklo by 300 tisíc pracovních míst – v instalaci obnovitelných zdrojů, zateplování domů a realizaci dalších úsporných opatření.

Donald Trump se sice snaží oživit skomírající americké uhelné doly a loni se otočil zády k celosvětové dohodě o snižování emisí, ale trend americké ekonomiky zůstává věrný zdrojům budoucnosti. Letos se například 500 předních amerických firem dohodlo, že i bez ohledu na Trumpovu politiku bude dál investovat a nakupovat energii z obnovitelných zdrojů. Jde například o firmy jako Google, Apple, Walmart, General Motors nebo čokoládovnu Mars.

Zdroje: NY Times

Podívejte se, jak Arnold Schwarzeneger promlouvá k Donaldovi Trumpovi.