Fotovoltaické panely čeká recyklace. Staví se závody na jejich zpracování

Jedním z nejčastějších argumentů odpůrců obnovitelné energetiky je, „co se sakra bude dělat se všemi těmi solárními panely, až doslouží“. Řešení je přitom jednoduché: fotovoltaické panely lze snadno recyklovat.

Tomáš Vondra

1. 7. 2018

Francouzský vodárenský a energetický koncern Veolia otevřel na konci června ve Francii závod, který má recyklovat vysloužilé solární panely. Vzhledem k tomu, že v příštích letech skončí životnost tisíců tun těchto panelů, firma už plánuje výstavbu dalších závodů, uvedla agentura Reuters.

Letos 1 300 tun zrecyklovaných panelů

Závod vznikl v jihofrancouzském městě Rousset a už má hromadu práce a zakázek. Uzavřel totiž smlouvu s recyklačním systémem PV Cycle France na recyklaci 1 300 tun solárních panelů, a to jen v letošním roce. Jde o ohromné číslo, jedná se totiž prakticky o všechny panely, kterým letos ve Francii skončí životnost. Do roku 2022 chce firma kapacitu zvýšit na čtyři tisíce tun, takže by mohla pružně reagovat na další dosluhující solární panely.

„Je to první závod na recyklaci solárních panelů v Evropě,” řekl šéf divize Gilles Carsuzaa.

Nastal čas na recyklaci

První fotovoltaické panely se právě začínají demontovat v takovém množství, že se vyplatí vybudovat specializovaný recyklační závod, uvedla firma. Zatím se staré a rozbité solární panely recyklovaly hlavně v zařízeních pro zpracování skla.

Životnost panelů se pohybuje kolem 25 let. Mohou však sloužit i déle. První generace solárních panelů začíná postupně dosluhovat a jejich majitelé se mohou podle výkonu zařízení rozhodnout o jejich případném vyřazení. Práci v továrně Veolie mají v drtivé většině na starost roboti. Ti mají za úkol roztřídit materiály použité v panelech na jednotlivé složky:  sklo, křemík, plasty, měď nebo stříbro. Vytříděné suroviny pak mašiny drtí na granuláty, které se využívají k výrobě nových panelů.

Klasický fotovoltaický panel se skládá z 65 - 75 % ze skla, deset až patnáct procent tvoří hliníkový rám, deset procent plasty a jen tři až pět procent křemík.

Věda říká: ano!

Ze dva roky staré studie Mezinárodní agentury pro obnovitelnou energii (IRENA) vyplynulo, že výstavba recyklačního závodu pro solární panely se dlouhodobě vyplatí. Tato práce uvádí, že hodnota recyklovaných materiálů do roku 2030 dosáhne v přepočtu téměř deset miliard korun, do roku 2050 překročí dokonce 400 miliard korun.

Firmy, které se do tohoto byznysu vrhnou, se mohou stát lídry na velmi dynamickém trhu a současně udělat celý  obnovitelný byznys ještě ekologičtějším a obnovitelnějším.

K podobnému závěru došla také studie ČVUT v Praze. Podle ní se náklady na recyklaci běžných křemíkových solárních modulů zaplatí již z rozebrání panelů a získání hliníku, mědi nebo stříbra a řady dalších využitelných vzácných kovů, které tyto panely obsahují.