Solární energie v podání studentů designu. Podívejte se (II. díl)

Studenti 4. ročníku oboru Průmyslový design ve strojírenství z Ústavu konstruování na Fakultě strojního inženýrství VUT v Brně vypracovali pod vedením Anny Vávrové originální přístupy využití solárních článků pro usnadnění běžného dne každého z nás. Seznamte se s jejich pracemi.

Studenti VUT

22. 6. 2018

Podívejte se i na první díl seriálu s dalšími čtyřmi nápady.

 

Pokud vás návrhy studentů zaujmou, na Facebooku nám napište do komentářů, který se vám líbí nejvíc.

PhotosyntheCase

Autor: Denis Štajdohar

Proč PhotosyntheCase? Tento název pochází z procesu fotosyntézy, který využívají rostliny a další organismy pro přeměnu sluneční energie na chemickou energii, kterou je poté možné využít pro „nabíjení“ daného organismu (transformace energie). Obal je navržen speciálně pro iPhone 8 Plus – celosvětově nejoblíbenější a nejčastěji používaný telefon.

Design reflektuje přírodní vzor žilkování listů, které se odráží v 3D vzoru na zadní straně obalu a přidává tak obalu texturu a osobnost. Zároveň reprezentuje udržitelnost a zelenou energii. Solární panel je umístěn pod tímto 3D vzorem a nabíjí baterii, která je v něm zabudována. Baterie pak nabíjí samotný telefon.

Hlavním materiálem je dřevo jako symbol udržitelného vývoje a kladného vztahu k životnímu prostředí. Obal může být vyroben z různých typů dřeva, díky čemuž je možné dosáhnout větší variability a pocitu originality.

Aktivní cyklo rukavice

Autor: Darina Zelenitca

Ježdění na kole je mým oblíbeným způsobem trávení volného času. Vždy si s sebou beru telefon, abych mohla poslouchat písničky nebo fotit přírodu. Avšak za pár hodin je telefon většinou vybitý. Proto jsem se rozhodla navrhnout cyklistické rukavice, které by nabíjely telefon během cesty na kole.  

Pro komfort a bezpečnost jsem rukavice vytvořila z  prodyšného materiálu. Na horní straně je připevněn solární panel, jehož tvar je přizpůsoben tvaru ruky. Tento solární panel přeměňuje světlo na elektrickou energii a následně ji posílá přes kabel do power banky, kde se energie shromažďuje. Vedle power banky je umístěn telefon pro pohodlné nabíjení. Kabel je veden vnitřní stranou ruky, aby se nezachytil o cizí předměty. Součástí návrhu je i náramek, který zajistí, aby kabel neplandal.

S S S – Solar Sunbrella Selfie

Autor: Sára Navrátilová

S S S – Solar Sunbrella Selfie je produkt, který spojuje několik funkcí najednou a je takzvaně sustainable (udržitelný). V oblastech východní Asie bývá slunce velmi agresivní a lidé se před ním snaží chránit všemožnými způsoby. Nosí kvůli tomu i deštníky, které je na rozdíl od těch, které používáme u nás, mají chránit před sluncem a jeho škodlivými účinky na pokožku. V jejich kultuře také není žádané jakékoliv opálení.

Tato Sunbrella ale nejen chrání před sluncem, ona i využívá jeho energii, díky čemuž si majitel produktu může pomocí jednoduchého USB připojení a držáku na mobil pohodlně nabít své zařízení. Toho dosahuje flexibilními, ohýbatelnými solárními panely, které jsou umístěny na samotném deštníku i na jeho obalu. Navíc se držák s mobilem dá posunovat na teleskopické tyči deštníku, a tím pádem i použít jako selfie tyč, která je také velmi oblíbeným hitem právě v zemích, kde se deštníky chránící proti slunci využívají.

Solární energie sbalená na cesty

Autor: Jakub Oulehla

V době, kdy spousta lidí používá mobilní telefon během turistiky jako navigaci, je potřeba vyřešit jejich už tak malou výdrž na jedno nabití. Řešením je solární panel, který je součástí vrchní části batohu. Část se solárním panelem je odnímatelná a lze použít jako samostatná solární nabíječka. Uživatel může používat batoh, přitom nabíječku umístit na slunné místo a nabíjet mobilní telefon nebo powerbanku.

Součástí batohu je nastavitelná kapsa na mobil umístěná na nosném systému batohu, a proto bude mít uživatel svůj mobil vždy po ruce. Solární panel a mobil jsou propojeny speciálním krouceným kabelem odolným proti poškození či zlomení. Vše je ve standardu microUSB. Pod solárním panelem se nachází bonusová kapsa pro malé drobnosti. Celý systém je ekologicky šetrný a při slunečném počasí zaručuje neustálý zdroj elektrické energie.

Pokud vás návrhy studentů zaujmou, na Facebooku nám napište do komentářů, který se vám líbí nejvíc.