Musk do toho kopnul. Vrtá tunel na letiště v Chicagu

Americké město Chicago vybralo Muskovu společnost Boring Company, aby postavila futuristické dopravní spojení na tamní letiště.

Patricie Hnátková

15. 6. 2018

O hyperloopu, který by Prahu přiblížil k Brnu, se pořád jenom mluví, Boring Company ale právě dostala jinou zakázku. Zadavatelem je Chicago a společnost tu rychlým tunelem propojí centrum města s letištěm.

Z centra na letiště až třikrát rychleji než nyní

„Jsme nadšení, že můžeme spolupracovat s primátorem i městem a Chicagu přinést vysokorychlostní dopravní prostředek,” tweetovala Boring Company.

O superrychlý tunel hyperloop, o kterém se spekulovalo v souvislosti s propojením české a moravské metropole a kde by se mělo cestovat ve vzduchovém vakuu, ale v Chicagu nepůjde.

Elon Musk tu plánuje postavit „jen” rychlý tunel, tzv. loop, kde budou elektrická vozítka dosahovat rychlosti asi 240 kilometrů v hodině. I tak se ale cesta na letiště, jež nyní zabere až 45 minut, zkrátí na úctyhodných dvanáct minut.

Pasažéry budou na trase vozit elektrické dopravní prostředky, které vycházejí z SUV Tesla Model X. Podle Boring Company by měly přepravit mezi osmi a šestnácti cestujícími anebo jeden osobní automobil.

„Vsadili jsme na chlapíka, který nerad prohrává.”

S výběrem Muskovy Boring Company je podle deníku Chicago Tribune spokojený i primátor Rahm Emanuel: „Vsadili jsme na chlapíka, který nerad prohrává. Na ulicích je k vidění čím dál víc elektromobilů Tesla a dohromady dal také SpaceX. Dokázal toho zkrátka už celkem dost,” citoval deník primátora.

Zatím není jisté, kdy bude projekt, pojmenovaný Chicago Express Loop, uveden do provozu a známá také není finanční náročnost. The Boring Company se ale zaručila, že bude chicagský loop stoprocentně financovaný ze soukromých zdrojů.

Společnost Elona Muska už buduje podobný tunel v Los Angeles. Krátce před dokončením je jeho první úsek, a tak americký podnikatel a vynálezce začal nabízet jízdy zdarma.

Podívejte se, jak vypadají Muskovy elektrické „minibusy”.