První zcela obnovitelné kolo má skvěle našlápnuto

Alberto Gonzalez a jeho startup Greencode vyvíjejí ekologické inovativní produkty. Jejich cílem je vytvořit inteligentní řešení, která respektují přírodní prostředí. S ohledem na tento cíl vytvořili první kolo na světě vyrobené čistě a zcela z recyklovaného papíru.

Tomáš Vondra

19. 6. 2018

Milovníci zodpovědného a ekologicky šetrného životního stylu, kteří současně máte rádi cyklistiku, tohle je konečně ta pravá vychytávka přesně pro vás. Připravte se na ekologickou jízdu s Urban GC1!

Kolo z recyklovaného papíru

Toto jízdní kolo je vyrobené z recyklovaných materiálů a recyklovaného papíru a lepenky. Tento materiál si vyvinula sama společnost Greencode a říká mu GC Panel. Součástí materiálů je použitý plastový odpad - tedy staré umělohmotné lahve, ale také nikl, pryž a opětovně použitelná ocel. Urban GC1 je díky tomu také bezpečný - jeho rám je vyroben z odolné recyklované oceli.

Pokud se bojíte, že kolo z papíru by se v dešti rozpadlo, nemusíte si s tím dělat starosti. Jeho krycí barva je vyrobená z recyklovaného polystyrenu, který zabraňuje průchodu vlhkosti k papíru pod ní. Dokonce i barva je tedy ekologická.

Pneumatiky bez potřeby dofukování

Pneumatiky jsou pak téměř tématem na samostatný článek. Jsou vyvinuté tak, aby se nemusely nafukovat vzduchem. Ve skutečnosti jsou totiž vyrobeny z gumy, recyklovaného plastu a GC Panelu.

Díky speciální kovové konstrukci je ráfek velmi robustní - panel GC, pryž a plast pak pomáhají udržovat ideální tvar pneumatiky a absorbují vibrace vyvolané pohybem. To umožňuje plynulou a dostatečně komfortní jízdu, ale bez věčných obav o správný tlak vzduchu v pneumatikách.

Dopravní prostředek superhrdinů

Urban GC1 má také na první pohled velmi pozoruhodný design. Okamžitě je vidět, že se jedná o úmyslně futuristický koncept, ostatně inspirací byly různé sci-fi filmy a komiksy.

Přesto všechno je tento stroj zcela realistický a schopný příjemné jízdy v nenáročném městském prostředí. Jako horské kolo se s ním nepočítá, není konstruované k absorpci nárazů, které při jízdě na nedlážděných cestách nutně přicházejí.

Mexický startup, který za eko-kolem stojí, také hodně přemýšlel o balení kola. Bylo by přece poněkud pokrytecké vymyslet super recyklované kolo, a pak ho zabalit, jak je obvyklé, do hromad plastových vrstev.

Kolo, které je recyklované „od čumáčku po ocásek”

A tak přišel Alberto Gonzales s řešením - i balení bude opětovně použitelné. Autoři konceptu se chtějí vyvarovat vzniku odpadků, takže když obdržíte balíček s novým Urban GC1, najdete v něm příručku, která vás navede k tomu, jak i obal kola přeměníte na něco užitečného.

Cena kola by měla začínat okolo 120 dolarů, tedy asi tři tisíce korun. Je úmyslně nízká, toto kolo nemá být dalším statusovým symbolem městského hipstera, ale opravdu užitečnou pomůckou, která pomůže k recyklaci a zajistí ekologickou dopravu chudším lidem.

Zdroj: Glowly