U jin-jangové vilky nepoznáte, kde začíná střecha a končí zahrada

10. června 2018

Vlastně jen kousek od českých hranic může vzniknout nesmírně zajímavá stavba, která unikátním způsobem kombinuje moderní architekturu, touhu po životě v zeleni a myšlenku udržitelného rozvoje.

Architektonické studio Panda na jaře představilo koncept rodinného domku, který by měl vyrůst v německém Kasselu. Jmenuje se Jin a Jang a je určený pro mladou rodinu, která by chtěla žít co nejvíce udržitelným způsobem života. Současně se ale nechce vzdávat všech komfortů, které 21. století přináší. Zdá se vám to jako neslučitelná kombinace? Omyl, všechno jde, když se chce.

Protiklady, které se přitahují

Rozpor mezi těmito dvěma hlavními tezemi vlastně vyjadřuje nejlépe název domku - jin a jang jsou ve východní filosofii dva protikladné principy, které ale musí být v rovnováze, teprve pak je výsledkem harmonie.

A úplně stejné je to v tomto domě. Moderním technologiím se vůbec nevyhýbá, musí však fungovat obnovitelně a vždy je jejich použití kompenzováno nějakým ústupkem přírodě.

Vlastní jídlo

Jedním z hlavním cílů domku je soběstačnost, tedy aby dokázal fungovat autonomně a jeho majitelé a obyvatelé nebyli odkázáni na své okolí. Proto je jedním z jeho klíčových míst zahrada. Nejde ale o žádný „pekelný trávník” amerického stylu neustále zastříhávaný na tři centimetry.

U jin-jangové vilky nepoznáte, kde začíná střecha a končí zahrada.U jin-jangové vilky nepoznáte, kde začíná střecha a končí zahrada.

Je tu permakulturní zahrádka, kde si lidé mohou pěstovat spoustu druhů zeleniny. Tato zahrada je ve všem integrována s domem, architekti ji spojili s jeho zavlažováním, energetickým systémem i zpracováním odpadu.

Střešní zahrada i puzzle v interiéru

Autory nápadu je dvojice architektů ve složení Chris Precht a Dayong Sun. Museli vzít v úvahu fakt, že domek je poměrně malý, takže na zahrádku a další podobné záležitosti není skoro žádný prostor. Proto se na ně využívá jak střecha, tak i vertikální prostory.

To zase vyvolalo enormní nároky na uspořádání vnitřního prostoru. Studio sídlící v Číně to řešilo vertikálním využitím vnitřního prostoru. Architekti využili vlastních zkušeností s jejich vlastními domky. Mají je v Rakousku v tamních horách, kde se zase musí řídit přísnými pravidly pro stavbu v tamním kulturním koloritu.

Zdroj: Dezeen