Flexibilní solární panely mohou vyrábět elektřinu kdekoliv

Znáte tzv. bosé boty, které se přizpůsobí noze tak, že v nich kráčíte jakoby naboso? Stejně flexibilní jsou i fotovoltaické moduly rakouské firmy DAS Energy: tak lehké a ohebné, že se dají umístit téměř kamkoli.

Jakub Šiška

2. 6. 2018

Jejich rozdíl oproti zavedeným tenkostěnným panelům spočívá v tom, že flexibilní solární články jsou vyrobeny z křemíkových waferů (substrátů, na kterých se vytvářejí mikroobvody) a neobsahují žádné sklo. Povrch tvoří plast zpevněný skelnými vlákny, zadní strana je z vysoce odolného polyetylenu. Proto jsou mimořádně tenké (pouze 2 mm), lehké (2,5 kg/m2) a pružné, takže se přizpůsobí i nerovnému nebo zakřivenému podkladu.

Hodí se na všechny typy střech a fasád, ale dají se umístit např. i na kapotu vozidla. K podkladu je lze přilepit, přišroubovat, přinýtovat, připevnit magnetickými držáky nebo zavěsit na háčky. Povrch modulu je rezistentní vůči špíně, takže odpadá nutnost jeho pravidelného čištění. Nezanedbatelnou výhodou je i to, že neoslňují, dají se tedy na rozdíl od běžných panelů instalovat i na letištích. Flexibilita se nezastavuje ani u velikosti modulů, jejich tvarové formě a barvě.

Karavan, golfové vozítko i fasáda

DAS Energy dodává buď sériově vyrobené moduly v několika rozměrových variantách, nebo moduly vyrobené na míru podle potřeb konkrétního zákazníka. Sériové moduly mají výkon od 102 do 335 Wp. Liší se počtem solárních článků (24, 60 nebo 72) a dále tím, jestli články jsou mono- nebo polykrystalické. Tyto sériové moduly se nejčastěji uplatňují v tzv. ostrovním režimu, který není napojen na elektrickou síť, tedy např. na chatách, jachtách nebo karavanech. Oblíbili si je i provozovatelé golfových hřišť, kteří je instalují na elektrická vozítka, jimiž se hráči po hřišti pohybují. V některých zemích je možné je vidět nalepené na sloupech veřejného osvětlení, kde přes den nabírají sluneční energii a v noci s pomocí akumulátoru rozsvěcují lampu.

Potenciál flexibilních modulů je však daleko větší. DAS Energy je např. vyrábí na míru pro tzv. integrovanou fotovoltaiku, která je součástí fasády. Dosud byli architekti odkázáni především na klasické obdélníkové tabule, které mohli zaintegrovat do rovných stěn. Díky flexibilním modulům je to jinak. Záleží čistě na invenci architekta, jak velkou část povrchu budovy dokáže proměnit v elektrárnu. Nejsnadněji se tato technologie uplatní při stavbě nových budov, ale lze ji využít i u rekonstrukcí starších objektů. Vzhledem k lehkosti modulů odpadá potřeba jakýchkoli výztuží nebo dodatečných konstrukcí.

Ceny flexibilních modulů jsou ve srovnání s tenkostěnnými vyšší podle konkrétní verze o několik desítek procent, přičemž platí, že čím je modul větší, tím se cenový rozdíl snižuje.

Zastavte se v solární čekárně

Obyvatelé a návštěvníci Vídně mohou přelomovou technologii nejlépe vidět na autobusové zastávce ve čtvrti Liesing. Tamní přístřešek se zdálky nijak neliší od ostatních – elektronická tabule s odjezdy, vitrína s papírovým jízdním řádem a za sklem se otáčející reklamní plakáty. Jen jedna maličkost je navíc: tabule, která ukazuje, kolik elektřiny zastávka právě „vyrábí“. Zastávka totiž nemá napojení na elektrickou síť. Střecha a část svislé konstrukce jsou polepeny flexibilní fotovoltaikou, která dodává potřebnou energii pro pravidelné otáčení reklamní plochy, informační tabuli i noční osvětlení zastávky. DAS Energy zastávku zbudovala spolu s reklamní agenturou Epamedia a společně chtějí dát impuls k tomu, aby takových zastávek bylo víc, nejlépe všechny. „Technologicky již není důvod k tomu, aby zastávky, pouliční lampy a další městský mobiliář nebyly napájeny obnovitelnou energií,“ uvedly firmy v tiskové zprávě.

DAS Energy se sídlem ve Wiener Neustadt vznikla v roce 2010 jako joint-venture firem Diamond Aircraft Industries a Alternative Energy Solutions. Technologii flexibilních panelů si nechala patentovat a prodává licenci na jejich výrobu dalším zájemcům, takže na trhu lze tyto panely najít pod různými značkami. Za svůj vynález obdržela několik ocenění, např. rakouskou solární cenu nebo cenu za nejinovativnější technologii na veletrhu v Abu Dhabi.