Včely vymírají. 4 rady, jak může pomoci každý z nás

Už dlouhé roky se mluví o tom, že se množství včel snižuje. Dobrá zpráva ale je, že včelám může pomoci každý z nás. Tady jsou čtyři jednoduché tipy.

Patricie Hnátková

1. 6. 2018

Med, propolis, včelí vosk. To je asi to první, co každého z nás napadne, když se mluví o přínosech včel. Jejich hlavní poslání ale tkví v opylování květů. Včel i čmeláků ale už hezkých pár let v přírodě ubývá.

Včelí zabijáci: průmyslové zemědělství i řepkový mor

Krom přirozených škůdců mohou za masové vymírání včel v posledních letech jednak velmi mírné nebo naopak velmi studené zimy, jednak průmyslové zemědělství a pesticidy. Vinou toho jsou včely mnohem náchylnější na nebezpečné viry či bakteriální včelí mor. A včelám také škodí v Česku všudypřítomné lány řepky, kterou neohleduplní pěstitelé mocně dopují pesticidy, jež jsou pro včely vysoce jedovaté.

Podívejte se na krátké video v angličtině, které ukazuje, jak by naše planeta vypadala bez včel.

Sedět s rukama v klíně a čekat, až všechny včely vymřou, ale nemusíme. Inspirujte se následujícími čtyřmi radami, jak z vaší zahrady či balkónu udělat místo, kam se budou včely i čmeláci rádi vracet.

1. Podporujte barevnou přírodu

Pokud máte zahrádku, jste naprosto ideální adept na včelího superhrdinu. Klíčovým slovem je pro vás diverzita, to znamená výsadba pestré směsi rostlin a stromů tak, aby měly včely i čmeláci květy k dispozici od jara do podzimu.

Chybu neuděláte, pokud na zahradě budete mít hluchavky, ovocné stromy nebo vrby. Vrby jívy mají navíc tu výhodu, že kvetou už velmi brzy zjara, takže jsou pro včely i čmeláky jedním z nejčasnějších zdrojů potravy. Rostliny, které kvetou delší dobu, pak můžete vysázet i do květináčů na balkón nebo na parapet.

2. Vyhněte se chemii

O ekologickém zemědělství se mluví čím dál víc. Jestli jsou bio potraviny chutnější než ty konvenční, není jasně prokázáno. Co ale s jistotou lze říct, je fakt, že je bio lepší pro naše zdraví. A také pro zdraví včel - právě chemie, která se používá v zemědělství, je jedním z hlavních důvodů jejich vymírání.

Až tedy příště napadnou vaše rajčata mšice, zkuste místo chemického postřiku třeba vývar z kopřiv. Na Round Up pak zapomeňte už nadosmrti; boj s plevelem bude sice o něco obtížnější, nejen včely, ale i příroda vám opravdu poděkují a půda na vaší zahradě nebude na dlouhé roky zamořena.

3. Naplánujte si zahradní práce na pohodu

I my ten moment známe: tráva na zahradě pořád nepřerůstá, pak se ale v jednu chvíli podíváte z okna a zjistíte, že máte místo trávníku už skoro džungli.

Spíš než okamžitě běžet pro sekačku a na svém malém kousku přírody zase co nejdřív nastolit pořádek, vám radíme přistoupit k údržbě zeleně s rozvahou. Právě sekání na etapy, kdy jsou na zahradách stále k dispozici květy, mají totiž včely nejradši. A vám tak třeba o víkendu zbude čas na příjemnější aktivity, než se x hodin v kuse jen honit za sekačkou.

4. Vezměte si včely a čmeláky do podnájmu

Pokud je v okolí vašeho bydliště dostatek potravy, je velká pravděpodobnost, že se sem budou včely i čmeláci rádi vracet. Pobyt jim u vás můžete zpříjemnit i instalací ubytovací kapacity - tzv. čmelína. Ten je vhodný umístit někam, kam se nedostane déšť a můžete si ho vyrobit sami či za rozumné peníze zakoupit.

V případě, že máte třeba jen byt a o čmelíně u vás tak nemůže být řeč, je tu projekt Bee Housing. Když se do něj zapojíte, pronajmete si úly pro včely medonosné, které sídlí na pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje. Možnosti pronájmu jsou celkem čtyři a začínají na 390 Kč. Krom dobrého pocitu, že zachraňujete včely ve volné přírodě, vám bude odměnou sladký med, ale třeba i naučná stezka o důležitosti včel, kterou nadšenci kolem projektu Bee Housing právě budují.

Bee Housing si můžete také stáhnout do svého smartphonu prostřednictvím aplikace, a pak sledovat včelí bzučení přímo ve svém telefonu.

Zdroje: Čmeláci, Pleva, YouTube