Japonští architekti staví mrakodrapy ze dřeva. Mají k tomu 3 dobré důvody

Když se řekne mrakodrap ze dřeva, většině lidí to přijde jako naprostý nesmysl. Jenže přesto vzniká po celém světě čím dál více vysokých staveb z tohoto materiálu. Proč?

Tomáš Vondra

31. 5. 2018

Japonští architekti chtějí změnit svá města v pralesy ze dřeva – a to v podstatě doslova. Japonská stavební firma Sumitomo Forestry oznámila své plány na vybudování nejvyšší dřevěné budovy na světě, 350 metrů vysokého mrakodrapu s pracovním názvem Projekt W350.

Dokončení stavby se plánuje na rok 2041 a jejím hlavním stavebním materiálem by mělo být dřevo – to by mělo tvořit 90 procent všech použitých materiálů, jen 10 procent má být ze železa. Nebude se ovšem jednat o dřevo klasické, na jaké jste zvyklí z lesa nebo chat. V tomto případě musí být použitý zcela nový stavební materiál, dřevo, které bude speciálně upravené.

Nejde o úplnou novinku, výhody dřeva pro stavbu opravdu masivních staveb si už uvědomuje spousta společností. Dřevo je oslovuje nejen tím, jak přírodní, a tedy člověku příjemný materiál to je, ale také z několika dalších důvodů. Tady jsou tři hlavní argumenty pro jeho použití.

1. Dřevo brání klimatické změně

Výroba klasických materiálů, které se používají ve stavebnictví, má drtivý dopad na stále se zrychlující změny klimatu. Podle studie vydané v odborném časopise Journal of Sustainable Forestry tvoří přibližně 16 procent všech globálních emisí na celé Zemi.

Pokud bychom začali jako hlavní stavební materiál využívat dřevo, snížilo by to množství emisí v rámci stavebnictví přibližně o třetinu, uvádí jiná studie, kterou vydal odborný časopis Forestry and Enviromental Studies. Tyto práce přitom jen naznačují další pozitivní dopad: dřevo je výrazně lehčí než železo, takže se na jeho přepravu spotřebuje méně fosilních paliv.

A to ani nemluvě o tom, že pokud by se na dřevo opravdu přešlo, vedlo by to k větší výsadbě lesů, které v krajině dnes zoufale chybí. Důsledkem jejich ubývání je například katastrofální nedostatek vody v krajině.

2. Dřevo je levnější


Výroba speciálně upraveného laminovaného dřeva není rozhodně levná záležitost, přijde na přibližně stejnou částku, jako kdyby byla stavba ze železa a betonu. Projekt W350 ale bude dražší než podobné projekty, odhady společnosti Sumitomo říkají, že možná až dvojnásobně. Proč? Je to tím, že řada technologií teprve vzniká a jsou použité poprvé, a tedy jen v malém měřítku.

Jakmile se více rozšíří a začnou být používanější, bude to mít podle odborných prognóz podobný dopad jako obnovitelné elektrárny v Evropě: cena začne rychle klesat. V případě dřeva jako dominantního stavebního materiálu je realistické, že by se mohla cena s železem srovnat do poloviny století.

3. Dřevo je obnovitelné


Asi správně čekáte, že na serveru jménem Obnovitelně tento aspekt nezapomeneme. Ano, dřevo je obnovitelný zdroj, který umožňuje trvale udržitelný rozvoj. Jeho těžba, je-li racionální, neničí krajinu a nebrání využívat železo a ocel na mnohem smysluplnější věci, než je stavba domů.

Dřeva je navíc dostatek, v současné době má například Česká republika více lesů než celá staletí předtím – byť jsou mnohdy v zoufalém stavu. Pokud by se začalo dřevo více využívat ve stavebnictví, logicky by to k lesům a lesnímu hospodářství přitáhlo větší pozornost než nyní. 

A také by to pomohlo vyřešit jeden z největších problémů dnešních lesů: smrkové monokultury, které se krajem šíří jako mor (nebo jak řepka). Stavebnictví by totiž potřebovalo mnohem pestřejší nabídku dřeva a také dřeva kvalitnějšího, než je jen smrk, takže by to mohlo pomoci vrátit do světových lesů, byť využívaných průmyslově, jejich bývalou pestrost.

Zdroj: Futurism