Čína má první NE-komín na světě. Vypouští čistý vzduch

Čínská vláda investovala dva miliony dolarů do nového prototypového filtračního systému, určeného ke snížení účinků smogu v městských oblastech. Počáteční testy naznačují, že dokáže každý den vypouštět až osm milionů krychlových metrů filtrovaného, to znamená čistého vzduchu.

Tomáš Vondra

30. 5. 2018

Čína dlouhá léta trpěla těmi nejhoršími smogy na světě. Nyní chce vláda s tímto stále intenzivnějším problém něco dělat. Vedle mnoha dalších pokusů o vyčištění životního prostředí nyní čínské úřady vynaložily dva miliony dolarů na prototypový filtrační systém, který by mohl pomoci řešit tento problém.

Až osm milionů metrů krychlových čistého vzduchu za den

Komín vysoký 18,2 metrů postavený ve městě Xian používá k odfiltrování škodlivých částic a vyzařování čistého vzduchu sluneční světlo. Tento komín je umístěný nad velkou otevřenou konstrukcí: skleněná tabule střechy je ohřívána slunečním zářením, které otepluje vzduch a způsobuje, že vzduch stoupá ke spodní části věže. Odtud prochází několika průmyslovými filtry, než se uvolní přes horní část komína.

Vedoucí projektu Cao Junji uskutečnil první testy stavby v lednu 2018, protože znečištění v Číně je nejhorší právě během zimních měsíců. Na věži bylo umístěno zařízení, schopné měřit přítomnost částic o velikosti do 2,5 mikrometru, a deset dalších stanic to stejné sledovalo na ploše přes 10 kilometrů čtverečních.

Tyto výsledky sice zatím nebyly zveřejněné ani nebyly podrobeny recenznímu řízení, ale předběžné zprávy popisují, že komín vypouští mezi 5 a 8 miliony krychlových metrů filtrovaného vzduchu každý den. Monitory v okolí zaznamenaly o 19 procent méně částic ve srovnání s jinými částmi města.

Přes tato na první pohled pozitivní čísla stále existují pochybnosti o ekonomice projektu. Cao naznačuje, že by k řešení smogu bylo potřeba nejméně šesti takových věží, přičemž provoz jedné by vyšel asi na milion korun ročně – což je pro čínské úřady moc drahé.

Špinavý svět

Na znečištění vzduchu jako na zásadní problém upozornila 2. května i Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle ní přes sedm milionů lidí na celém světě dál každoročně umírá v důsledku znečištění ovzduší. Nejvíce znečištěnými městy jsou indická metropole Dillí a egyptské hlavní město Káhira, následují bangladéšská metropole Dháka, Bombaj v Indii a čínské hlavní město Peking.

Devět z deseti lidí na planetě dýchá znečištěný či přímo velmi nebezpečný vzduch. Hladina kontaminace silně závisí na finančních možnostech vlád v příslušných zemích a na jejich ochotě proti znečištění ovzduší bojovat, poznamenala WHO. Více než 90 procent úmrtí, k nimž přispívá znečištění ovzduší, připadá na země s nízkými či středními příjmy, především v Asii a v Africe.

Ředitelka odboru veřejného zdraví WHO Maria Neiraová přesto Čínu za boj proti smogu v posledních letech pochválila. „Čínská vláda vyhlásila válku znečištění ovzduší a učinila v tomto ohledu velký pokrok. Byli bychom rádi, kdybychom nyní viděli stejný postup i v Indii, která budí zvlášť velké obavy,” řekla Neiraová.

Zmíněný polétavý prach obsahuje škodliviny, jako jsou sulfáty, nitráty a oxid uhelnatý. Ty pronikají hluboko do plic a kardiovaskulárního systému, čímž vážně ohrožují lidské zdraví. Zhruba čtvrtina úmrtí na selhání srdce, mozkovou mrtvici a rakovinu plic může být připsána znečištění ovzduší, píše ve zprávě WHO.

Zdroj: Futurism