V souboji o nejúčinnější solární články vede JinkoSolar

Mezi výrobci křemíkových solárních panelů probíhá souboj o vytvoření co nejúčinnějšího fotovoltaického článku. Prvenství patří od května letošního roku čínskému výrobci solárních modulů JinkoSolar, který se dlouhodobě zaměřuje na vývoj pokročilých technologií solárních řešení.

Martin Sedlák

27. 5. 2018

Začátkem roku oznámila dosažení úctyhodné účinnosti firma LONGi Solar, která laboratorně ověřila efektivitu článků na hodnotě 23,60 %. Úspěch však LONGi vydržel jen pár měsíců. Začátkem května se hranici 24 % procent přiblížily špičkové solární články od JinkoSolar.

Rekordní fotovoltaický článek s laboratorně ověřenou účinností 23,95 % využívá monokrystalický křemík p-typu. Lepší účinnosti dosahuje také využitím pasivace zadní strany, černého křemíku a vícevrstvé technologie ARC, které snižují odrazivost článků pod 0,5 %.

Světový leader v produkci solárních panelů

Důraz na technologický rozvoj výroby solárních článků opírající se o špičkové experty v oblasti výzkumu posiluje konkurenční výhodu společnosti JinkoSolar. Během loňského roku jen tato firma vyrobila fotovoltaické panely o celkovém výkonu 9,7 gigawattů (pro porovnání: v celé Evropě bylo loni instalováno lehce přes 6 gigawattů solárních panelů). JinkoSolar tak povrtil svou pozici jedničky na solárním trhu, neboť dodaný výkon odpovídá téměř 10 % všech solárních panelů dodaných během roku 2017.

JinkoSolar se vedle úspěchu v oblasti prodeje solárních panelů zaměřuje také na rozvoj udržitelného podnikání s respektem k životnímu prostředí. Přední výrobce fotovoltaických modulů získal začátkem roku 2017 jako vůbec první čínský podnik certifikát Cradle to Cradle (C2C) od společnosti SGS, přední světové, zkušební a ověřovací organizace. Obdržení certifikátu C2C znamená obrovský úspěch, ale také další závazek udržení výroby solárních panelů Jinko na vysokých environmentálních, zdravotních a bezpečnostních standardech i další podporu využití ekologických postupů v rámci solárního průmyslu.

JinkoSolar má více než 12 tisíc zaměstnanců ve svých 8 výrobních závodech. V České republice je jeho výhradním prodejcem společnost Solid Power Distribution. Během loňského roku dodala na český trh celkem 2 megawatty solárních panelů Jinko, které dnes vyrábí čistou energii na rodinných domech.

„Fotovoltaické panely od společnosti Jinko jsou u našich zákazníků oblíbené s ohledem na jejich vysokou kvalitu, dlouhodobou životnost a dobrou cenu,“ uvádí zkušenosti s výrobky JinkoSolar Jaroslav Hadinec, výkonný ředitel Solid Power Distribution.

Zdroje: JinkoSolar, Power Technology