Finanční sektor se stahuje z uhlí. Zaměří se na projekty chránící klima

Financovat spalování uhlí nebo uhelné doly přestává být ve finančním světě v módě. Nezávisle na sobě došlo k podobnému rozhodnutí letos v bankovní skupině KBC (v Česku pod ni spadá ČSOB) a v pojišťovacím gigantu Allianz. Obě skupiny plánují ústup od poskytování finančních služeb uhelnému průmyslu.

Martin Sedlák

22. 5. 2018

Největší evropská pojišťovna Allianz Group přijala začátkem května rozhodnutí, že přestane pojišťovat uhelné elektrárny a doly. Do roku 2040 se pak zbaví všech obchodů spojených s uhelným průmyslem.

Namísto uhlí investice do šetrné ekonomiky

„Podpoříme přechod na ekonomiku šetrnou ke klimatu,“ uvedl k rozhodnutí pojišťovny její generální ředitel Oliver Bäte. Jde vlastně o aktualizovanou strategii závazků v ochraně klimatu z roku 2015, který přijal Allianz před Pařížskou klimatickou konferencí.

Investice pojišťovny v oblasti energetiky nesmí být již tři roky do firem, které produkují více než 30 % elektřiny z fosilních zdrojů nebo mají větší než 30% tržby z těžby uhlí. Naopak nový plán počítal se zvýšením investic do větrných parků, u kterých očekával návratnost až 6 %.

Letos v květnu přijatá strategie založená právě na impulsech k naplnění světové klimatické dohody pak podmínky investic a pojišťování fosilních projektů ještě zpřísňuje. Do budoucna mají být vyřazeny například investice do uhelných zdrojů s výkonem nad 500 MW. Bude také postupně snižovat podíl objemu elektřiny z fosilních zdrojů ve firmách, které by měla Allianz financovat.

Allianz chce jít také sama příkladem. Do roku 2040 sníží emisní stopu svých vlastních obchodních činností například pomocí vyššího podílu obnovitelných zdrojů v rámci nakupované elektřiny pro své budovy.

ČSOB: investice do nového uhlí spadnou na nulu

Útlum investic v uhelném průmyslu oznámila začátkem května také belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC. Český rámec rozhodnutí mateřské firmy pak vysvětlila tisková zpráva ČSOB. V prohlášení pro média uvedla, že do roku 2023 sníží stávající expozici v oblasti výroby elektřiny na bázi uhlí na nulu: „ČSOB již nebude financovat žádné nové uhelné elektrárny a také nebude financovat žádné investice do stávajících elektráren, které spalují uhlí. Nebude také probíhat žádné financování nových ani stávajících uhelných dolů. Jedinou výjimkou do roku 2035 může být financování ekologického vylepšení stávajících uhelných tepláren, které dodávají teplo do 40 % českých domácností. Mohou být tedy nadále financovány za účelem splnění přísnějších ekologických limitů.“

KBC i ČSOB naopak vyhledávají příležitosti pro financování výstavby obnovitelných zdrojů. V úvěrovém portfoliu skupiny KBC energetického sektoru podíl zelené energetiky dosahuje přes 40 %. Do roku 2030 by měly investice do šetrných zdrojů energie narůst na 50 %.

Jedním z obnovitelných projektů, který KBC pomohla v roce 2017 financovat, byly dva belgické pobřežní větrné parky Northwind a Belwind s kapacitou 216 MW a 165 MW. Výroba čisté elektřiny přinese celkové roční snížení emisí oxidu uhličitého o 525 000 tun. Roční produkce elektřiny tvoří objem spotřeby ve 410 000 domácnostech.

Pozadu nezůstává ani samotná skupina KBC. Zpráva o stavu udržitelného rozvoje společnosti uvádí, že vlastní emise mezi lety 2015 a 2017 poklesly o téměř 30 %. Snížení se podařilo v KBC dosáhnout především nákupem elektřiny z obnovitelných zdrojů. Ten se v roce 2017 zvýšil na 74 % oproti 46 % v roce 2015.

Zdroj: Allianz, KBC, Institute for Energy Economics and Financial Analysis