Irsko končí s uhlím, a to hodně rychle. Už od roku 2025 se chce obejít bez něj

Když se člověk dívá po Evropě, jak rychle se mění trh s energiemi, začíná přemýšlet, jestli tu za pár let bude kromě České republiky a Polska ještě nějaká jiná země, která by spalovala uhlí.

Tomáš Vondra

22. 5. 2018

Před nedávnem se v Irsku hlasovalo o tom, že by měl stát přestat podporovat fosilní paliva z veřejných finančních prostředků. Nyní se irská vláda rozhodla k ještě razantnějšímu rozhodnutí: hodlá se připojit k dalším státům, jež by chtěly přestat do roku 2025 používat uhlí i všechny produkty z uhlí.

Irsko je zatím nejnovějším členem států, které se pro tento cíl spojily do koalice Powering Past Coal Alliance. Tato iniciativa, sdružující státy, organizace i firmy, si vzala za cíl opustit „dobu uhelnou“ a přivést lidstvo bezpečně do světa s čistými zdroji energie. V současné době má tato aliance přes 60 členů – zakládalo ji přitom jen 27 zemí.

Co se Irska a čisté energie týče, mohlo by se zdát, že přechod nebude vůbec snadný. Asi 91% irské energie totiž podle údajů z roku 2014 pochází právě z fosilních paliv, země navíc ani vlastní zdroje nemá – přes 85% její energie je dováženo ze zahraničí. Příznivci obnovitelných zdrojů energie navíc upozorňují, že současná vládní politika (od roku 2011) je velmi pomalá ve snaze o přechod od fosilních paliv.

Ve skutečnosti však může Irsko čistě formálně tyto cíle splnit velice rychle. Má totiž pouze jednu uhelnou elektrárnu ve městě Moneypoint v okrese Clare – stačilo by tedy, aby byla uzavřena do roku 2025. Irsko však nechce jít takto snadnou cestou, oznámilo, že chce přijmout široké spektrum opatření, která by nastartovala v zemi obnovitelnou evoluci.

Zdroj: Business Green