Horší těstoviny i nepravé sardinky: dTest potvrdil dvojí kvalitu

Nové srovnání časopisu dTest opět ukázalo, že dvojí kvalita nejen potravin je problém, který jednotný evropský trh často dělí na konzumenty vyšší a nižší kategorie.

Patricie Hnátková

21. 5. 2018

Časopis dTest v půlce května zveřejnil výsledky svého nejnovějšího průzkumu kvality potravin. Ač zvolená metodika byla jiná než u testů, které se běžně provádějí na půdách výzkumných institucí, výsledek je obdobný jako u už dříve zveřejněných studií. V Česku, potažmo v zemích bývalého východního bloku si kupujeme potraviny horší kvality, zato za ně ale často platíme o dost víc.

V Česku je horší kvalita a víc éček ve složení

„I nejlevnější položky nakoupené v Německu a Rakousku mají kvalitní složení. Naproti tomu obdobné výrobky koupené v Česku, na Slovensku a v Polsku mají problémy s přítomností nadbytečných přídatných látek a s nižším obsahem nebo kvalitou hlavních surovin,” řekla serveru Aktuálně.cz šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

dTest se ve srovnání zaměřil na nejlevnější potraviny, které nakupoval v řetězcích v Německu, Rakousku, Slovensku, Polsku a v Česku. Nejhorší potravinu hned u pěti případů našel právě v Česku. Náš toastový chléb neměl ani gram másla, vaječné těstoviny obsahovaly nejméně žloutku, v dětské ovocné přesnídávce byl nejnižší podíl ovoce a nejvíc cukru a papírové kapesníčky měly o vrstvu méně než kdekoliv jinde.

Do očí bijící je podle šéfredaktorky dTestu Hany Hoffmanové složení konzerv. Sardinky v oleji, které byly zakoupeny v Česku, Slovensku a Polsku, nejsou proti Německu a Rakousku pravé sardinky.

Sice horší tuňák, zato si za něj zaplatíme víc

Krom nejlevnějších potravin se časopis zaměřil i na tři značkové výrobky, které se po Evropě prodávají: Coca-Colu, tuňák Rio Mare a chipsy Lay`s. Dvojí kvalitu objevil u všech výše uvedených.

Zatímco v Německu a Rakousku je Coca-Cola doslazována cukrem, u nás a na Slovensku je to fruktózo-glukózový sirup. Zde je ale také nutné říci, že se stejné sladidlo používá i v zemi jejího původu, Americe. Stejný problém byl pak odhalený i u konzervovaného tuňáka Rio Mare. Zatímco v Německu byly použity filety, Češi se musí spokojit s levnějšími tuňákovými kousky, za konzervu ale i tak zaplatí víc než bohatší Němci.

Posledním příkladem byly paprikové chipsy Lay`s. Ty, co koupíte v Česku a na Slovensku, se smaží ve směsi palmového a slunečnicového oleje s tím, že je obecně známo, že palmový olej zdraví zrovna neprospívá. Němci si do misek dávají chipsy, smažené v čistém slunečnicovém oleji a jejich lupínky navíc neobsahují glutamát.

Co je zdravé, nemusí být vždy nejchutnější

Chipsy Lay`s shodou okolností testovali i na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a odlišné složení také zaznamenali. Při senzorických testech, kdy se zkoumá primárně chuť nebo vůně, ale české lupínky jednoznačně porazily všechny své konkurenty včetně toho zdravějšího, německého.

Jan Pivoňka, který se výzkumy při VŠCHT zabývá, konstatoval, že to, co je zdravé, nemusí být vždy chuťově nejlepší. Zároveň ale dodal, že kvůli technologiím, které za několik posledních desetiletí urazily obrovský kus cesty kupředu, je teď pro výrobce potravin mnohem jednodušší šidit zákazníky.

„Před třiceti lety se člověk mohl spolehnout na to, že jí to, co si myslí, že jí. Dnes jsou dostupné takové technologie, že můžete dostat sýr, co není z mléka, párek co není z masa, a spotřebitel to nepozná,” přiblížil, jak dnes také můžou vznikat potraviny Jan Pivoňka.

Zajímají vás kvalitní potraviny? Pak přímo pro vás je určena akce Restaurant Day „Opravdové potraviny pro všechny Evropany”, která proběhne 9. června 2018 od 11:00 v Tržnici Brno na Zelném trhu. Akci pořádá Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR a Obnovitelně

Naším společným cílem je upozornit na výhody regionálních, kvalitních potravin na pozadí evropských témat, ve kterých EU usiluje o zlepšení přístupu k dobrým potravinám bez chemie. Těšit se samozřejmě můžete na řadu nebesky dobrých produktů lokálních kaváren, pražíren, minipivovarů nebo vinařů, ale také na svěží značky brněnských návrhářů.

Pravidelné aktualizace můžete sledovat na facebookové události akce.