VolkerWessels chce stavět silnice budoucnosti. Jsou z mořského odpadu

Sesbírají odpad z hladin oceánů a v Holandsku z něj postaví chytré silnice. Bude to levné, bude to rychlé, bude to efektivnější.

Lukáš Bašta

18. 4. 2017

Recyklovat plastové lahve, na to už jsme si zvykli. Že z nich pak může vzejít něco jiného, například povlak na polštář nebo bunda, to už taky dnes nikoho nepřekvapí. Že by se ale z plastu daly stavět silnice? A že je to navíc velmi efektivní a rychlý způsob, jak budovat infrastrukturu? S nápadem na PlasticRoad přišla německá společnost VolkerWessels, není ale jediná, která se stavbou silnic z recyklovaného plastu zabývá.

PlasticRoad v jejich podání je jednoduchý modulární systém, kdy se za sebe části silnice skládají jakou kousky puzzle. Díky tomu prý stavba zabere jen zlomek času a nabízí další možné výhody jako jsou minimální hlučnost nebo možnost stavět vyhřívané cesty. Nemluvě o volném prostoru, kde se mohou táhnout kabely, trubky nebo dešťová voda. Přitom třikrát převyšuje životnost klasických cest a je zcela vytvořená ze zrecyklovaných materiálů.

Sesbíraný mořský odpad je transformován na speciální bloky. Jednotlivé kusy na sebe navazují a nabízí i volný prostor ve svém nitru. Díky tomu jsou i poměrně lehké a jednoduché na manipulaci. VolkerWessels tak má za to, že stavba silnic bude mnohem jednodušší a rychlejší úkol - silnice se budou stavět týdny místo měsíců. A tímto seznam výhod nekončí. PlasticRoads jsou podle společnosti mnohem odolnější vůči vlivům počasí.

Aktuální verze modulárních silničních bloků vydrží teploty v rozmezí -40 až 80 °C. Výpočty pak předpokládají, že životnost takové silnice může být až třikrát delší než u klasické. To znamená nejen menší náklady na opravy, ale i méně času stráveného v dopravních zácpách. Autoři projektu se navíc chlubí, že mohou cesty stavět na různém povrchu (například na písku) a není problém bloky doplnit o celou řadu senzorů, které učiní silnice chytřejšími.

Jednou z prvních zemí, kde by se měly tyto plastové silnice využívat, je Holandsko. To si slibuje, že se první cesty “poskládají” ještě v tomto roce.

Zdroj: VolkerWessels, PlasticRoad