V Černobylu zabíjelo jádro, teď tam vzniká moderní solární elektrárna

V Černobylu, v zóně zamořené radioaktivitou, by měla být už tento měsíc uvedena do provozu první solární elektrárna. Projekt je součástí plánu rozvoje celé této oblasti zasažené radioaktivitou z exploze jaderné elektrárny. Celkem tento plán počítá s investicí 100 milionů eur (v přepočtu přibližně 2,5 miliard korun) a s vybudováním obnovitelných zdrojů energie v zakázané zóně. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Tomáš Vondra

26. 4. 2018

Za tímto ambiciózním ekologickým projektem stojí ukrajinská inženýrská firma Rodina Energy Group, která uzavřela strategické partnerství s německou firmou zaměřenou na čistou energii Enerparc. Kapacita elektrárny má být 1 megawatt a cena asi 1 milion eur, uvedl pro Bloomberg generální ředitel firmy Rodina Jevgenij Varjagin.

Dříve zóny smrti, teď oblast naděje

„Kousek po kousku chceme co nejvíce využít černobylskou zónu,” řekl Varjagin. „Neměla by být černou dírou uprostřed Ukrajiny. Náš projekt je 100 metrů od reaktoru.”

Ukrajinské ministerstvo životního prostředí oznámilo v červenci 2016, že plánuje revitalizovat zónu uzavřenou po havárii jaderné elektrárny v roce 1986. Kvůli dlouhodobé radiaci je zemědělství a lesnictví v této zóně příliš nebezpečné. Proto se obnovitelná energie zdá být pro opuštěnou oblast přínosná. Zóna je také připojena k velkým městům v zemi přenosovou soustavou, jež původně přenášela elektřinu ze zničené jaderné elektrárny.

S cílem přilákat investory vláda nabídla levné pozemky a relativně vysoké výkupní ceny. Rodina a Enerparc si zajistily kontrakt, který jim do roku 2030 zajišťuje cenu 15 eurocentů (čtyři koruny) za kilowatthodinu. To je o téměř 40 procent více než horní pásmo ukazatele sdružených nákladů na produkci solární elektřiny (LCOE) v Evropě sledovaného Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

O investici v Černobylu uvažuje i Francie a Čína

Zájem vyjádřily i další energetické společnosti. Francouzská Engie provádí předběžné testy proveditelnosti projektu o gigawattové kapacitě. Zájem o výstavbu solárního parku mají také čínské firmy GCL System Integration Technology a China National Complete Engineering.

Rodina a Enerparc plánují ještě další solární panely v Černobylu s instalovanou kapacitou 99 megawattů. Ukrajinská společnost je také otevřená spolupráci s novými partnery a investory, dodal Varjagin.

Rodina má solární elektrárny na Ukrajině, v Bělorusku, Turecku, Arménii a Kazachstánu o celkové instalované kapacitě 150 megawattů.