Globálním investicím v energetice dominují obnovitelné zdroje

Svět v roce 2017 instaloval rekordních 98 gigawattů nové solární kapacity - více než součet všech nových uhelných, plynových a jaderných zdrojů dohromady. Sluneční energie přilákala investice přesahující 160 miliard dolarů a čisté zdroje dohromady téměř 280 miliard dolarů. Zásadním hybatelem jsou snižující se ceny solárních technologií.

Tisková zpráva AliES

18. 4. 2018

V loňském roce bylo globálně instalováno 98 gigawattů nových solárních elektráren. Celkově bylo instalováno 157 gigawatt nových čistých zdrojů, což odpovídá výkonu 76 jaderných elektráren Temelín.

Rok 2017: Rekordní počet nových solárních zdrojů. Uhlí ztrácí

V porovnání s pouhými 70 gigawatty nových uhelných elektráren jde o jasný signál významného rozvoje trhu s čistými technologiemi i ekonomicky smysluplného snižování světových emisí. Na celkovém úspěchu čistých technologií se podílí zejména rapidně klesající cena solární a částečně také větrné elektřiny, potvrzují data nové studie The Global Trends in Renewable Energy Investment 2018.

„Globální úspěch obnovitelných zdrojů potvrzuje trend orientace na moderní energetiku v tomto desetiletí. Solární a větrné elektrárny začínají v různých částech světa konkurovat konvenčním zdrojům energie. Moderní energetika představuje ideální řešení, které může svět zbavit závislosti na fosilních palivech,” komentuje výsledky loňského roku v energetice Tomáš Charouz, analytik Aliance pro energetickou soběstačnost

Revoluce obnovitelných zdrojů nabírá na obrátkách. Rozvíjející země lídry pokroku

Sluneční energie v loňském roce přilákala významně větší objem investic než jakýkoliv jiný zdroj energie, a se 160,8 miliardami dolarů tvoří 57 % z celkových 279,8 miliard dolarů globálně investovaných do obnovitelných zdrojů energie. Jde o 18% nárůst investic oproti roku 2016. Rok 2017 je navíc osmým v řadě, kdy investice do obnovitelných zdrojů přesáhly úroveň 200 miliard dolarů ročně. Kumulovaný objem investic od roku 2004 činí 2,9 bilionu dolarů investovaných do čistých technologií.

Lídry pokroku jsou zejména rozvíjející se země v čele s Čínou, která jen v roce 2017 investovala 126,6 miliard dolarů a připsala si tak 45 % z celosvětových investic do moderní energetiky. Pro představu, rozvíjející země (včetně Číny, Brazílie a Indie) investují do šetrných zdrojů více než rozvinutý svět již od roku 2015. Potenciál těchto zdrojů dobře vnímají i ropné velmoci. Příkladem jsou Spojené arabské emiráty, které meziročně zvýšily podíl investic do čistých zdrojů téměř třicetinásobně. Investice v Mexiku v roce 2017 vzrostly o rekordních 810 %. Oproti tomu, investice v USA poklesly o 6 % na 40,5 miliard dolarů a Evropa meziročně propadla o celých 36 % na 40,9 miliard investovaných dolarů.

„Evropské státy připravují strategii pro rozvoj obnovitelných zdrojů s cíli do roku 2030. Pokud se chce EU vrátit na pozici leadera v technologiích šetrné energetiky, musí přijmout ambiciozní závazky navýšení podílu obnovitelných zdrojů. Dá tak jasný signál investorům, že stojí o růst solární a větrných elektráren nebo systémů pro ukládání energie. Pouze s obnovitelnými zdroji může Evropa posílit svou konkurenceschopnost a zvýšit svou energetickou nezávislost,” dodává Tomáš Charouz.

Ekonomická příležitost pro Evropu i ČR

I přes významný rozvoj posledních let tvořily v roce 2017 čisté zdroje energie pouze 12,1 % světového energetického mixu a s 1,1% nárůstem oproti 2016 jsou stále daleko od zajištění většinových energetických potřeb společnosti. Díky rapidně klesajícím cenám technologií je však již dnes možné pořídit šetrné technologie levněji než kdy předtím - Evropu nevyjímaje.

Z nedávné studie mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje (IRENA) vyplývá, že EU může ekonomicky efektivně zdvojnásobit svůj podíl obnovitelných zdrojů ze současných 18 % na 34 %, ušetřit až 114 miliard eur do roku 2030 a podpořit ekonomiku investicemi ve výši přesahující 354 miliard eur. Další rozvoj obnovitelných zdrojů navíc přinese významný nárůst pracovních míst v moderní energetice ze současných 1,2 milionu. Kompletní studii agentury IRENA najdete na tomto odkazu.