Velikonoční vejce – bio, z podestýlky nebo uhlíkově neutrální?

Vejce jsou symbolem Velikonoc a jejich spotřeba vajec okolo těchto svátků výrazně roste. Zákazníci nakupují ve velkém. Jaká vejce však v supermarketech nakupujeme a jak na tom vlastně jsou české slepice z hlediska chovu? Svým spotřebitelským rozhodnutím totiž každý zákazník rozhoduje, jaký typ chovu slepic podpoří.

Kristýna Vobecká

30. 3. 2018

Vyznat se v tom, z jakého druhu vejce připravíte velikonoční nadílku, přitom není nijak složité. V Česku je pro označování vajec jednotný systém a každé vejce prodávané v obchodě musí být označeno. Značení vypadá třeba takto: 1 CZ 1234 a první číslo označuje, jakým způsobem je slepice chována. To je zřejmě údaj, který bude zákazníka zajímat nejvíce.

0 označuje vejce nosnic z ekologického zemědělství, jedná se tedy o bio vejce. 1 je označení pro vejce nosnic z volných výběhů, 2 pro vejce nosnic chovaných v halách na podestýlce a 3 pro vejce nosnic chovaných v klecích. Za číslem následuje označení země původu: CZ pro Českou republiku, PL pro Polsko, SK pro Slovensko a tak dále. Poslední čtyřčíslí je číslem hospodářství, ze kterého vejce pochází. Konkrétního producenta vajec lze vyhledat na stránkách Mezinárodního testování drůbeže, s. p., a to na tomto odkazu.

Bio vejce pro lepší život slepic

Teď už víte, jak poznat původ koupených vajec, ale co znamenají jednotlivé způsoby chovu pro kvalitu vejce a život zvířete?

Nejlepší možnou volbou pro velikonoční nabídku by pro vás měla být bio vejce, která jsou produktem ekologického zemědělství. Slepice chované v ekologických chovech žijí v přirozených podmínkách, mají dostatek místa k pohybu a jsou krmeny bio krmivem českého původu. Taková vejce neobsahují žádné chemické látky, mají také přirozenou barvu a podléhají přísnější kontrole s ohledem na bio standardy dodržované v Evropské unii.

Slepice chované v ekologických chovech snášejí vejce zhruba obden, nejsou tak zbytečně vyčerpané a mají přirozený životní cyklus. Bio vejce se navíc v dnešní době už cenově tolik neliší od těch běžných. Bohužel v případě větší poptávky ze strany zákazníků se může stát, že bio vejce nebudou na trhu k dostání.

Ministerstvo podporuje hlavně konvenční chovy

„Na vině je z mého pohledu zejména přístup Ministerstva zemědělství, které dlouhodobě podporuje konvenční chovy, kde jsou slepice chovány buď v klecích, nebo na podestýlce. V obou případech mají slepice velmi málo prostoru, žijí v nepřirozených podmínkách a uměle jsou nuceny ke zvýšené produkci vajec, která vede k předčasnému vyčerpání nosnic,“ uvádí manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.

Druhou nejlepší možností pro vás jsou vejce z volných chovů, taková vejce nemají certifikát bio, ale nosnice jsou chovány ve volném výběhu s možností pobytu venku, kde mají dost prostoru pro hrabání, popelení a další přirozené slepičí činnosti.

Chovy slepic na podestýlce jsou sice bez venkovního výběhu, ale zvířata se mohou alespoň pohybovat na větším prostoru. Nevýhodou těchto halových chovů je velká koncentrace slepic v jednom chovu. V klecových chovech, ve kterých žije zhruba 85 % slepic v české velkoprodukci, jsou zvířata v klecích, kde mají místo zhruba ve velikost papíru A4. Délka dožití slepic v takových podmínkách je jeden rok, poté jsou odvezeny na jatka pro nesplňování požadovaných kvót.

Poptávka po bio vejcích a těch z volných chovů převyšuje nabídku

„Ministerstvo zemědělství by mělo přehodnotit svou politiku podpory ekologických chovů nosnic a podporovat hlavně volné chovy a produkci bio vajec. Poptávka po bio vejcích v Česku roste, a to nejen ze strany běžných zákazníků, ale také ze strany firem, které však nemají, kde svou poptávku uspokojit,“ říká Urbánková.

Ukázkou je třeba snaha řetězce rychlého občerstvení McDonalds, který v roce 2015 chtěl odebírat pouze vajíčka z volných chovů, ale nebyl v Česku schopen najít dodavatele, který by dodal potřebný objem vajec.

„Doufáme, že tuto skutečnost zohlední Ministerstvo zemědělství při utváření dotační politiky po roce 2020 a na Velikonoce roku 2021 budou v českých nadílkách pouze vejce z volných a ekologických chovů,“ uzavírá Urbánková.

Nizozemské slepice snášejí uhlíkově neutrální vejce

Jiný přístup k produkci vajec zvolili v Nizozemí, na zdejší Kipster Farm produkují uhlíkově neutrální vejce a místní farmáři dělají vše pro to, aby zredukovali produkci emisí. Nosnice dostávají krmení, které by bylo jinak vyhozeno, a mohou se volně pohybovat ve vnitřních i venkovních výbězích, kde mají více prostoru než slepice běžně chované ve velkochovech.

Provoz farmy je poháněn solární energii získávanou z více než tisíce střešních solárních panelů, kterou farma využije pouze ze 40 % a zbytek posílá do sítě. Vejce sice nejsou bio a stojí o polovinu víc než běžná vejce, ale majitel farmy má již dohodu o odběru od hlavních nizozemských supermarketů.

Ať už si koupíte jakákoli vejce, přejeme Vám pěkné Velikonoce!

Zdroje: Slepice v nouzi, Česká vejce, PRO-BIO, World Economic Forum

Zajímají vás kvalitní potraviny? Pak přímo pro vás je určena akce Restaurant Day „Opravdové potraviny pro všechny Evropany”, která proběhne 9. června 2018 od 11:00 v Tržnici Brno na Zelném trhu. Akci pořádá Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR a Obnovitelně. http://www.obnovitelne.cz/  

Naším společným cílem je upozornit na výhody regionálních, kvalitních potravin na pozadí evropských témat, ve kterých EU usiluje o zlepšení přístupu k dobrým potravinám bez chemie. Těšit se samozřejmě můžete na řadu nebesky dobrých produktů lokálních kaváren, pražíren, minipivovarů nebo vinařů, ale také na svěží značky brněnských návrhářů.

Pravidelné aktualizace můžete sledovat na facebookové události akce.