V Praze se řešilo ekologické vaření piva, šetrná výroba aut i solární město

V rámci konference Chytrá energie pro podnikání a města vystoupil zástupce pivovarnického giganta nebo architekt, který navrhl první uhlíkově neutrální město v Evropě. Čtenáři Obnovitelně.cz se mohou těšit na řadu zajímavých textů.

Jan Vrobel

18. 5. 2017

Ve středu 17. května se v Lichtenštejnském paláci na pražské Malé straně uskutečnila konference Chytrá energie pro podnikání a města, na níž představili své úspěchy i vize udržitelného byznysu i udržitelných měst nejen velké firmy a komunální politici, ale třeba i věhlasný nizozemský architekt indického původu Ashok Bhalotra. Ten stojí za projektem unikátního solárního města u obce Heerhugowaard, v němž již teď žije na 10 000 lidí a které je první uhlíkově neutrálním městem v Evropě.

Po úvodním slovu Eduarda W. V. M. Hoekse, velvyslance Nizozemského království v České republice, převzal štafetu Jan-Willem Vosmeer, který je manažerem pro společenskou odpovědnost v pivním gigantu Heineken. Ten přítomné zevrubně seznámil s bohatým programem sociální a ekologické odpovědnosti, jaký byste od výrobce piva patrně nečekali. Nicméně jak říká, jsou to mimo jiné velké korporace, které mají moc a prostředky přiložit ruku k dílu a najít řešení důležitých společenských problémů.

Heineken se v minulosti angažoval například v kampani proti násilí na ženách, kterou v družném rozhovoru přiblížil jednoduchou premisou: „Pokud se chováte nevhodně k ženám, nestojíme o to, abyste si kupovali náš produkt – zjevně nejste připraveni na to pít alkohol.” Podobně zodpovědný přístup pak potvrzují aktuální kroky při navyšování podílu obnovitelných zdrojů a závazku snížit emisní stopu svých pivovarů.

V rámci přednášky na konferenci Vosmeer sdělil, že Heineken bere již čtvrtinu své energie z obnovitelných zdrojů. Ambicí pivovaru je nadále objem čisté energie potřebné pro výrobu piva navyšovat. I česká pobočka (pod koncern spadají pivovary Starobrno nebo Krušovice) si prý v ohledu ekologických otázek vede velmi dobře. Starobrno podle české manažerky pro udržitelný rozvoj Jany Pikardové patří mezi premianty při hledání cest, jak snížit množství vody potřebné pro výrobu jednoho hektolitru piva.

Jan-Willem Vosmeer reagoval na otázky novinářů týkající se rozdílu mezi přístupem k čistým energiím ve východní a západní Evropě přiznáním, že právní a politické prostředí ve střední a východní Evropě není tak proaktivní, jak je tomu zvykem na západě. A aktuální výzva číslo jedna? Obaly. Bude cestou lehčí sklo a s ním související důraz na recyklaci materiálů, nebo ještě něco jiného? V Heinekenu zatím neznají odpověď, nicméně Vosmeer je realista: technologický pokrok je běh na dlouhou trať a bez investic to nepůjde.

Domácí pohled na možnosti využití obnovitelných zdrojů v podnikání představil v rámci stejného bloku konference Jaromír Vorel, jednatele ŠKO-ENERGO s.r.o. Ten posluchače seznámil s novými trendy v průmyslové energetice. Společnost, kterou zastupuje, patří k dodavatelům energie pro automobilku Škoda. V rámci schválené strategie se chtějí do roku 2035 zbavit uhlí a nahradit jej ze 100 % biomasou. Již dnes tvoří podíl tohoto zeleného zdroje 30 %.

Po obědové přestávce se dostal ke slovu další host z Nizozemí - již zmíněný Ashok Bhalotra. Tento vizionářský architekt v rámci svého projektu soběstačného solárního města propojil urbanistiku s krajinou a jde o zajímavou ukázku, jak by mohla vypadat sídliště budoucnosti. Bhalotra klade důraz na člověka a jeho život v rovnováze s přírodou: neváhal zmínit, kolik úsilí musel vynaložit, aby přesvědčil holandské developery o důležitosti přístupu k řece pro každého obyvatele města. „Lidé ví, jak chtějí žít, a co potřebují ke štěstí,” říká srdečný a charizmatický řečník.

V rozhovoru pro Obnovitelně.cz nám však sdělil, že stoprocentně obnovitelná budoucnost je nejen nepravděpodobná, ale není ani žádoucí. A důvody? Nechte se překvapit! Na našem serveru chystáme několik dalších textů, které názory a vize obou pánů rozeberou podrobněji.

Zdroj: vlastní