Těžba bitcoinů energeticky zničí naši civilizaci, varují experti

Zahraniční tisk se zabírá tím, jak moc velký dopad může mít těžba kryptoměn na energetiku a ekonomiku.

Tomáš Vondra

13. 3. 2018

Kryptoměny a zejména bitcoin se staly v současné době nejsnadnějším prostředkem, jak zbohatnout. Situace s nimi se velmi podobá zlaté horečce, která v 19. století zasáhla sever Ameriky. Také dnes, stejně jako tehdy, jsou média plná zpráv o lidech, kteří přes noc zbohatli – a to aniž by se příliš nadřeli, stačilo jim jen náhodou kápnout na zlatý valoun/bitcoin.

Stejně jako měla odvrácenou stranu Zlatá horečka na Yukonu, má ji i dnešní těžba bitcoinů. Jenže zatímco klasická Zlatá horečka připravila o životy „jen“ pár tisíc lidí, bitcoinová horečka může stát mnohem víc – třeba i stabilitu celé naší civilizace. Že strašíme? Tak si přečtěte několik základních čísel...

Web Wired analyzoval, co by se stalo, pokud by těžba bitcoinů pokračovala i v následujících letech stejným tempem jako v roce 2017. Jeho redaktoři vypočítali, že trend je neudržitelný: na naší planetě neexistuje dostatečné množství elektrické energie, která by poháněla počítače potřebné pro těžbu bitcoinů, natožpak množství dalších digitálních měn, které se objevují stejně často jako houby po dešti. V červenci 2019 podle této prognózy bitcoin spotřebovávat stejně elektřiny jako celé Spojené státy americké, v únoru 2020 pak jako celý svět. 

Pokud se vám zdají tyto údaje přemrštěné, seznamte se s aktuálními čísly: v současné době spotřebovává těžba Bitcoinů 42 TWh – to je stejně jako celý Nový Zéland a cena této elektřiny překračuje 2 miliardy dolarů, tedy přes 50 miliard korun. 

Energie vynaložená za jednou bitcoinovou transakci by dokázala dávat elektřinu jedenácti americkým domácnostem na jeden den. Tato čísla navíc neustále rychle rostou – zatímco nyní spotřebovává těžba Bitcoinu oněch 42 TWh, ještě v polovině prosince to bylo „pouhých“ 32 TWh. 

Problém nevyřeší ani další digitální měny, naopak ho ještě zesilují. Například velmi oblíbené Ethereum mé momentálně spotřebu kolem 11 Twh – a také ona letí nahoru; od října roku 2017 vyletěla na více než dvojnásobek.

Znamená to jediné: celý byznys okolo bitcoinu a dalších digitálních měn je zcela neudržitelný; pouze na těžbu se spotřebovávají obrovská kvanta energie, která přichází stále ještě příliš z fosilních nebo nukleárních zdrojů.

Jak všichni víme, celá stabilita dnešní civilizace je založená na dostatku levné energie: jakmile ceny elektřiny a energetických surovin vyrostou, přijde téměř okamžitě krize. Stalo se to už mnohokrát – při tzv. Arabském jaru bylo jednou z příčin zdražení potravin, které zase bylo způsobené vyšší cenou ropy. Podobně není náhodné, že zatím nejvýše se cena fosilních paliv vyšplhala těsně před příchodem největší ekonomické krize, která na několik let téměř paralyzovala vyspělý svět v roce 2011.

Energetická náročnost bitcoinu i to, jak moc se do něj investuje, má potenciál míz zcela ničivý dopad na energetiku i ekonomiku; ať už tím, že spotřebuje zbytečně zbytek těch fosilních paliv, která nám ještě zbyla, anebo tím, že celá tato bublina splaskne a způsobí na globální ekonomiku podobný efekt jako ona pověstná první kostička domina v dlouhé řadě... 

Energetice spojené s bitcoinem a dalšími digitálními měnami se budeme věnovat i nadále. 

Zdroje: Wired, ČT24, Digiconomist.net