Muzeum uhlí pokryje střechu solárními panely. Je to prostě výhodnější

V muzeu uhlí v Benhamu (Kentucky, USA) se může návštěvník setkat s minulostí dobývání černého zlata a jeho pálení pro výrobu elektřiny. Budova muzea letos získá nový přírůstek. Nepůjde však o exponát z minulosti energetiky, ale solární panely na střeše.

Martin Sedlák

17. 5. 2017

Slunce pomůže muzeu šetřit výdaje za elektřinu. Na střeše nainstalovaných 80 fotovoltaických panelů uspoří muzeu ročně 8 až 10 tisíc dolarů. Ve městě Benham se každá úspora hodí. V dobách jeho největší slávy ve městě žilo až tři tisíce lidí. Dnes se populace pohybuje okolo pěti stovek obyvatel.

Fotovoltaické panely na střeše muzea uhlí však nebudou jediným projekt v uhelném státě Kentucky. Těžební společnost Appalachian coal letos v dubnu oznámila, že ve svém bývalém dole vybuduje solární park. Na výstavbě fotovoltaické elektrárny spolupracuje s firmou Berkeley Energy Group. Její výkonný ředitel Ryan Johns uvedl, že navrhovaná solární elektrárna by mohla mít výkon až 100 megawattů.

Je to docela paradox. Těžba uhlí má v Kentucky dlouhou historii. První komerční uhelný důl byl v tomto americkém státě otevřen v roce 1820 a během následujících dvou století se jejich počet rozšířil na více než čtyři stovky. Elektřina z uhlí dlouhodobě pokrývala v Kentucky přes devadesát procent výroby. V posledních letech však začal podíl uhlí klesat vlivem odstavování stárnoucích elektráren nebo špatné ekonomiky jejich provozu. 



Uhlí přibývá rostoucí konkurence v podobě levného zemního plynu, ale také nových projektů obnovitelných zdrojů. Jen v roce 2015 bylo v Kentucky odstaveno 10 procent výrobních kapacit uhelných zdrojů. Americká ekologická organizace Sierra Club spočítala, že v celých Spojených státech došlo k odstavení 251 uhelných elektráren od roku 2010.

Naopak zdroj, který má v USA velkou budoucnost, je solární energetika. Díky strmému poklesu nákladů se v minulých letech podařilo připojovat novou fotovoltaickou elektrárnu každou druhou minutu. Aktuálně tento šetrný zdroj energie pokrývá ve fosilním státě Kentucky zhruba pouhé jedno procento spotřeby elektřiny. Národní laboratoř pro obnovitelné zdroje energie (NREL) však spočítala, že využití více než 1,4 miliardy metrů čtverečních střešních ploch vhodných pro instalaci solárních panelů by mohlo navýšit podíl fotovoltaiky na celou čtvrtinu.

Vývoj v Kentucky, třetím nejvíce „uhelném“ státu USA, naznačuje, že se snaha nového amerického prezidenta Donalda Trumpa v oživení fosilního průmyslu nejspíše mine účinkem. Rozvoj moderní, šetrné energetiky bez uhelných dolů, kterou nastartoval Barack Obama, již nezastaví.

Zdroj: kctcs.edu