Pohánějte pračku elektřinou z malých vodních elektráren na Vysočině

Na farmářském trhu dostanete nejsladší mrkev, nejpohodlnější tričko jste koupili od mladé české návrhářky a ráno vás nejlépe probudí káva v biokvalitě. A co kdybychom vám řekli, že doma můžete mít lokální a čistou elektřinu a nemusíte se kvůli tomu stěhovat do Dánska ani rodinného domu s vlastním solárním panelem?

Jana Bábiková, Nano Energies, a.s.

11. 3. 2018

Nano Energies se na to nebojí jít jinak než ostatní energetické firmy

Právě dodávky elektřiny pouze ze zdrojů energie šetrných k životnímu prostředí vám zajistí česká společnost Nano Energies, která na českém trhu působí již od roku 2008. Stoprocentně obnovitelnou elektřinu od menších lokálních výrobců čisté energie můžete nakoupit pro vaši domácnost nebo firmu. Může jít o energii z bioplynové stanice ve středočeských Kněžicích, větrné turbíny u severočeských Jindřichovic pod Smrkem nebo vodní elektrárny z Malého Beranova na Vysočině.

Cílem Nano Energies je vybudovat systém, který umožní lidem sdílet vlastní zdroje energie a nakládat s elektřinou efektivně. Svou vizi v současné době naplňuje tak, že propojuje malé české výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů a běžné spotřebitele. Když doma svítíte, perete nebo se díváte na televizi, vaši elektřinu může vyrábět severočeský vítr, středočeská voda nebo sluneční panely na sousedově střeše.

Obnovitelné zdroje energie

„Na obnovitelných zdrojích se mi líbí, s jakým respektem a jak jednoduše kombinují přírodu a technologie. Například v Kněžicích využívají odpad z místního zemědělského družstva, restaurace i od samotných obyvatel a vyrábí z něj elektřinu pro celou obec i zákazníky Nano Energies,” říká Petr Rokůsek, zakladatel a ředitel Nano Energies. „Hmota, která vznikne po zpracování na elektřinu, se znovu vrací do půdy jako přírodní nechemické hnojivo. Z takového systému mají prospěch lidé z Kněžic, místní podnikatelé i běžní spotřebitelé energie.“

Příklad Kněžic ukazuje, jak se může venkov rozvíjet díky obnovitelným zdrojům. Menších zemědělců, kteří by mohli podobný model využít, je v Česku nespočet. Technologie spojené s větrnou a sluneční energií jsou každým rokem účinnější a levnější, a proto je bude využívat čím dál víc lidí. Lokální výrobce v jejich snahách můžete podpořit i vy. Při používání zelené elektřiny totiž víte, že vaše peníze zaplacené za účty za elektřinu skončí v rukou menších obcí nebo českých a moravských zemědělců. A co je na tom všem nejlepší? Za lokální a čistou českou elektřinu zaplatíte přibližně tolik jako u největších dodavatelů energie.

Pokud vás zajímá, kde se bere vaše elektřina, podívejte se na web Nano Energies. Společnost v budoucnu plánuje ještě bližší propojení výrobců a spotřebitelů přes systém tzv. peer-to-peer přímého sdílení zdrojů běžnými uživateli. Máte na střeše nainstalovaný solární panel? Díky řešení od Nano Energies budete mít brzy možnost vyrobenou elektřinu poslat sousedovi, který ji právě potřebuje.

Více o sdílení energie přineseme v dalším textu představujícím aktivity společnosti Nano Energies.