Tesla po anglicku: vysavačový král Dyson chce svůj elektromobil představit v roce 2020

Proslavil se mnoha patenty v oblasti domácích i průmyslových spotřebičů, v posledních letech ale sir James Dyson nemyslí na nic jiného než na elektromobily. S prodejem vlastního modelu plánuje začít už za 2 roky.

Markéta Pešková

8. 3. 2018

Že si britský výrobce vysavačů a ventilátorů Dyson pohrává s myšlenkou na vlastní ekologický automobil, se začalo spekulovat už v roce 2015. Tehdy totiž společnost koupila startup Sakti3, jenž se specializuje na vývoj baterií. Multimilionář James Dyson však v té době akvizici bagatelizoval výrokem o dlouhodobých snahách společnosti na poli ekologických inovací.

Před nedávnem ale šel britský aristokrat s pravdou ven a přiznal, že už od roku 2015 vyvíjí v anglickém hrabství Wiltshire tým 400 techniků vlastní prototyp elektromobilu. Počáteční investice činila 2 miliardy liber (asi 57,4 miliardy korun) a Dyson doufá, že vůz do prodeje uvede už v roce 2020.

Jak se James Dyson svěřil deníku Guardian, s myšlenkou na automobil, jenž neznečišťuje životní prostředí, si pohrává už od roku 1998. „Nejsem ten, kdo by s elektromobily přicházel s křížkem po funuse až poté, co se prosadila Tesla. O elektromobilu jsem začal přemýšlet už když jsem sledoval, jak obrovský negativní vliv mají dieslové motory na životní prostředí,” řekl Dyson Guardianu.

„O prvním návrhu na elektromobil jsem poprvé jednal už v roce 1998, tehdy mě ale automobilový průmysl odmítl. Bylo pro mě zkrátka pohodlnější dál vyrábět neekologické motory, zvlášť když to tehdy nezajímalo ani vládu,” dodal James Dyson.

Sir Dyson zároveň přiznal, že jeho elektromobil nebude patřit k těm nejdostupnějším. Ač vývoj zatím z Velké Británie přesouvat nehodlá, o výrobě teď jedná na Blízkém východě, kde zároveň čeká své největší odbytiště.

O tom, že je ve společnosti Dyson ekologie na prvním místě, není pochyb. Sir James Dyson stojí třeba za prvním bezsáčkovým a bezúdržbovým vysavačem a na svém kontě má i celou řadu vysavačových patentů. Z jejich rýsovacích prken ale pochází i vysoušeč rukou, jenž před pár lety dorazil také do Česka. Futuristicky vypadající stříbrný zaoblený obdélník, jenž se připevňuje do výšky pasu, vysuší ruce během pouhých 10 vteřin a oproti běžným vysoušečům pak ušetří až 83 % elektrické energie.