Firmy nakoupily v roce 2017 rekordní množství nové energie z čistých zdrojů

V minulém roce uzavřelo 43 společností z 10 zemí světa smlouvy na výstavbu 5,4 gigawatt nových kapacit energie z čistých zdrojů. V čele jsou Spojené státy, ale také Evropa, kde vévodí především severské země.

Ondřej Šumavský, zdroj: CleanTechnica

2. 3. 2018

To vše pomocí takzvaných dlouhodobých dohod na nákup elektrické energie (PPA – Purchase Power Agreement). Tyto dohody slouží jako přímá smlouva mezi výrobcem energie a odběratelem na předem smluvené množství elektrické energie. Společnosti tímto nástrojem vykrývají svojí spotřebu energie nízkouhlíkovými zdroji.

Čísla z minulého roku předčila ty minulé, kdy se uzavřelo 4,3 gigawatt (2016) a 4,4 gigawatt (2015). Za posledních deset let se množství nasmlouvané kapacity dostalo až na 19 gigawatt, což je ekvivalent instalované kapacity všech zdrojů v Portugalsku. Skoro polovina všech nových kapacit byla uzavřena ve Spojených státech, Evropa přidala 1 gigawatt nových zdrojů, a to především díky Nizozemsku, Švédsku a Norsku. Norsk Hydro například uzavřela smlouvu na výkup téměř celé kapacity větrné elektrárny Markbygden ETT ve Švédsku, která bude elektrickou energii ze své 650megawattové farmy firmě prodávat mezi lety 2021–2039.

Podle Bloomberg New Energy Finance se v roce 2018 očekává další rekord v množství uzavřených kontraktů, a to i přesto, že podmínky pro developery budou nejspíše horší. K tomu může přispět i nově uvalené clo na dovoz solárních panelů do USA nebo opatření v rámci Zimního balíčku v EU, který by měl zamezit automatickému přidělování zelených certifikátů developerům, kteří obdrželi na výstavbu zdroje dotace.

Nejznámější společnosti světa využívají moderní čisté zdroje

Chuť nakupovat čistou energii přímo od výrobce roste podle BNEF především proto, že firmy si začínají uvědomovat svůj dopad na životní prostředí a chtějí se stavět do role průkopníků udržitelného podnikání s minimálním dopadem na životní prostředí.

Smlouvu na rekordní množství energie uzavřela v minulém roce společnost Apple s dohodou na odkup veškeré kapacity 200gigawattové solární elektrárny Techren v Nevadě. Na 35 nových firem se navíc připojilo do celosvětové iniciativy RE100, která sdružuje společnosti, které se zavázaly k využívání 100 % obnovitelných zdrojů ve svém podnikání. Celkové množství firem v této iniciativě čítá 124 a jsou v ní firmy jako IKEA, Carlsberg, BMW, Citibank nebo Coca-Cola.

Další firmou, která nedávno oznámila rekordní smlouvu na odkup elektrické energie z větru, je textilní firma Nike. Ta uzavřela dohodu na odkup elektrické energie vyrobené na 86megawattové větrné farmě Karankawa v Texasu, která bude firmě Nike dodávat od roku 2019 ekvivalent elektrické energie spotřebovávané přibližně 400 tisíci amerických domácností ročně.