Solární asociace pracuje na rozvoji fotovoltaiky v Česku a radí zájemcům o vlastní elektrárnu na střeše domu

Solární asociace je největší profesní sdružení podnikatelů i příznivců solární energetiky, které si zakládá především na transparentnosti a profesionalitě. Svým členům i zájemcům o vstup do oboru solární energetiky pomáhá zorientovat se v povinnostech nebo vybrat dobrou firmu. Seznamte se s jejími aktivitami.

Solární asociace - partner Obnovitelně.cz

19. 2. 2018

Důsledná práce pro solární sektor



V současnosti je v Solární asociaci sdruženo více než 450 členů z řad výrobců panelů a baterií, instalačních firem, servisních firem, firem nabízejících řešení akumulace elektřiny, provozovatelů solárních elektráren, obchodníků s elektřinou, univerzit, výzkumných pracovišť, finančních institucí i bank a počet členů asociace trvale roste. Asociace tak zastupuje přes 1 200 megawattů instalovaného výkonu: od nejmenších střešních elektráren po velké solární parky. Svými aktivitami tak zaštiťuje více něž polovinu českého solárního trhu.





Solární asociace je také členem Svazu průmyslu a dopravy, Hospodářské komory, Unie zaměstnavatelských svazů, AMSP a řady dalších profesních a podnikatelských organizací. Tím získává podstatně širší platformu pro obhajobu zájmů solárního sektoru. Vybudování renomované průmyslové asociace solárního sektoru, která aktivně vystupuje jako moderátor oživujícího se růstu fotovoltaického sektoru v Česku, zajišťuje kvalitní tým vedený předsedou představenstva Tomášem Buzrlou a výkonnou ředitelkou Veronikou Hamáčkovou (na úvodním snímku, autor fotografie: Solární asociace).





Nedílnou součástí práce asociace je rovněž podpora výzkumu a vývoje fotovoltaických technologií, vzdělávání veřejnosti a osvěta zaměřená na šíření dobrého jména fotovoltaiky a obnovitelných zdrojů. Výzkumnou část představuje například spolupráce s akademickým pracovníkem ČVUT Pavlem Hrzinou, který patří mezi přední české odborníky nejen na oblast solární energetiky, ale také akumulace energie. V rámci asociace řídí expertní skupinu zaměřenou na rozvoj malých solárních instalací.





Práce pro členy i zájemce o sluneční energii



Svým členům poskytuje Solární asociace možnost efektivně ovlivňovat podmínky podnikání v sektoru a chránit tak své investice. Mohou využít odborný a informační servis, zvýhodněný vstup na oborové semináře a konference, a zejména expertní podporu při řešení konkrétních problémů.





Kalendář povinností provozovatele solárních elektráren



Energetika paří mezi obory, které jsou regulované řadou zákonů a vyhlášek. Aby se vlastníci malých i velkých solárních instalací neztratili v bludišti termínů jednotlivých povinností, připravuje Solární asociace každoročně kalendář povinností provozovatele fotovoltaických elektráren. Pomocí přehledu pak členové nezapomenou na termíny odeslání kontrolních hlášení, odevzdání výkazů OTE, a. s. nebo různých potřebných revizí. Členové asociace dostávají tento kalendář zdarma rovnou do své e-mailové schránky.





Unikátní mapa doporučených instalačních a servisních firem pro solární elektrárny a akumulaci



Solární asociace jakožto největší profesní organizace na svých webových stránkách připravila přehled a mapu doporučených instalačních a servisních firem pro solární elektrárny. Mapu mohou jako vhodného pomocníka využít majitelé a provozovatelé solárních elektráren, ale také ti, kteří teprve o pořízení fotovoltaické elektrárny na střeše rodinného domu nebo firmy uvažují.





Solární konference – všechny novinky z fotovoltaického trhu na jednom místě



Letos proběhne již třetí ročník prestižní konference zaměřený na novinky z oblasti solární energetiky a akumulace. Letošní ročník se mimo jiné zaměří na připravovanou novelu energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie. Toto téma bude bezesporu zajímat provozovatele stávajících obnovitelných zdrojů kvůli očekávaným kontrolám údajné překompenzace podpory, ale také zájemce o výstavbu nových projektů s ohledem na uvažované přijetí aukčního systému. 





Nebudou chybět také přínosy návrhu Zimního balíčku EU pro solární sektor například v podobě očekávaných impulsů pro podporu samovýrobců. Konference přinese i novinky z oblasti dotačních programů na podporu fotovoltaických instalací a baterií v domácnostech a firmách. Představeny budou technologické novinky z oblasti akumulace energie, digitalizace a IT řešení pro oblast energetiky. 





Novinky o vystupujících a tématech, která na konferenci zazní, můžete sledovat na tomto odkazu





Chcete se zapojit?



Členství v nejvýznamnější organizaci hájící zájmy solárního sektoru v České republice i na evropské půdě přináší například bezplatnou účast na odborných seminářích a panelových diskuzích se zástupci ministerstev, sledování legislativy, rozsáhlý informační servis, monitoring médií nebo pomoc při řešení konkrétních problémů spojených s provozem solární elektrárny. 





Svým členstvím tak podpoříte činnost Solární asociace ve prospěch dalšího rozvoje české sluneční energetiky. Stačí jen vyplnit jednoduchý formulář pod tímto odkazem.