Evropský elektromobil na solární pohon Lightyear One ještě není na trhu a už sbírá ceny

Nizozemský projekt elektromobilu na plně solární pohon pojmenovaný Lightyear One získal prestižní cenu Climate Change Innovators Award 2018 každoročně udílenou na významné konferenci technologických inovací Consumer Electronics Show (CES), která letos proběhla na začátku ledna v Las Vegas.

Kristýna Vobecká

6. 2. 2018

Cena Climate Change Innovators Award je udělována americkou Asociací spotřebitelských technologií (Consumer Technology Association) produktům nebo technologiím, které mají potenciál výrazně snížit produkci emisí skleníkových plynů, a je vybírána odbornou porotou složenou z expertů na změnu klimatu a technologie.

Autorem vítězného projektu solárního elektromobilu je nizozemská firma Lightyear, jejímž cílem je uvést na trh solárně poháněné auto. To bude schopné eliminovat základní problém elektromobilů: nedostatečnou infrastrukturu pro dobíjení a krátkou dojezdovou vzdálenost.



Přestože se pokrytí nabíjecích stanic stále rozšiřuje, není to podle autorů projektu dostatečné k tomu, aby se z elektromobilů staly produkty pro širokou veřejnost a došlo tak k omezení dopadů změn klimatu.

Inovátorská společnost sama sebe pojmenovala podle vzdálenosti, již urazí světlo za jeden rok (9,5 bilionů kilometrů), a přesně takovou vzdálenost chtějí v Lightyear dosáhnout v ročním dojezdu elektromobilů na celém světě. Pomoci tomu má právě model Lightyear One, jehož povrch je pokryt solárními panely, vyroben je z ultralehkých materiálů a jeho konstrukce je navržena na základě pokročilé aerodynamiky. Díky tomu má být tento model schopen ujet od 400 do 800 kilometrů na jedno nabití baterie. Autoři konceptu předpokládají, že na slunných místech světa (například na Havaji) nebudou muset napájet solární vůz ze zásuvky téměř vůbec.

Přestože je tento revoluční elektromobil stále ve fázi konceptu, výrobce plánuje do roku 2019 uvést na trh 10 modelů a v roce 2020 dalších 100 modelů. Auta budou dostupná v Evropě a zájemci o vysoce ekologický a stylový doplněk do svého autoparku si mohou model rezervovat již teď na webu společnosti. Stačí složit zálohu 19 tisíc euro. Cena auta bude potom dle informací výrobce 119 tisíc euro, což je v přepočtu zhruba 3 milióny korun. Není to málo, ale zase si spočítejte, kolik ušetříte za benzín, a pocit, že jezdíte s nulovými emisemi, je navíc k nezaplacení.

Zdroje: Lightyear.one, Ces.tech, Cleantechnica.com