10 nejšetrnějších společností roku 2017 vede kosmetický gigant L’Oréal

Americký časopis Newsweek publikoval žebříček nejšetrnějších značek roku 2017 v USA i ve světě.

Kristýna Vobecká

5. 2. 2018

Žebříček Newsweeku obsahuje každoroční hodnocení trvalé udržitelnosti veřejně obchodovaných firem v USA a ve světě dle jejich obchodních výsledků s názvem 2017 Global Green Rankings. Největšího skóre ve světovém žebříčku dosáhl kosmetický gigant L’Oréal. Americkou desítku zase vede technologická firma Cisco Systems.

Top 10 společností ve světě:

1. L’Oréal



2. Centrica PLC



3. Enbridge Inc



4. Siemens AG



5. Cisco Systems Inc



6. Henkel AG & Co KgaA



7. Accenture PLC



8. BT Group PLC



9. Adidas AG



10. Koninklijke Philips NV

Hodnocení Newsweeku je založeno na kritériích zaměřených na environmentální a dlouhodobě udržitelné aspekty chování firem. Mezi ty patří využívání energie, objem produkce skleníkových plynů, zpracování odpadu, práce s vodními zdroji, zapojení managementu do ekologických aktivit a míra dohledu na činnost společnosti třetími stranami.

Francouzská kosmetická firma L’Oréal obsadila první místo globálního žebříčku se zeleným skóre 89,99 %. „Ocenění Newsweeku za naše udržitelné aktivity si velmi vážíme. Dlouhodobá udržitelnost řídí naše kroky při vývoji a výzkumu a posiluje náš závazek vůči zaměstnancům a komunitám, se kterými pracujeme. Neustále posouváme naše možnosti v udržitelné výrobě a produkci a snažíme se inspirovat naše zákazníky k udržitelným rozhodnutím,“ uvedla mluvčí Danielle Azoulay za L’Oréal USA pro oblast CSR (Společenská odpovědnost firem).

L’Oréal zabodoval s udržitelným programem Sharing Beauty with All, kdy se společnost zavázala snížit svou environmentální stopu, posílit pozitivní sociální dopad a upravit své výrobní, operativní a inovační procesy.

Druhé místo globálního žebříčku obsadila anglická energetická firma Centrica PLC a například německá firma sportovních potřeb/sportovního vybavení Adidas obsadila osmé místo globálního žebříčku.

V žebříčku Global 500 se neumístila žádná firma s českým původem, což může být výzvou pro české podnikatele na rok 2018.

Zdroje: Newsweek.com, L'Oreal USA