Holandský start-up Physee umožňuje oknům vyrábět elektřinu

Mladý tým z holandského Delftu vyvinul novou generaci oken, která dokáží snižovat energetickou náročnost budov a současně si zachovat všechny vlastnosti moderních oken. Otestovat se je rozhodla i největší nizozemská banka Robobank.

Ondřej Šumavský

12. 1. 2018

Podle statistik stráví průměrný člověk až 90 % svého času uvnitř budov. Tým zapálených vědců sdružující se kolem Technické univerzity v Delftu se rozhodl, že tento čas lidem co nejvíce zpříjemní. Moderní okna PowerWindow dokáží nejen generovat elektrickou energii pomocí solárních článků zabudovaných přímo v rámu okna, celé okno také sbírá nejrůznější informace z venkovního prostředí a přizpůsobuje tak vnitřní podmínky.

Dokáže tedy například ztmavit sklo, nabít mobilní telefon nebo ztlumit vnitřní světla v návaznosti na venkovní podmínky. Okna také dokáží pomocí aplikace EESY shromažďovat informace o množství vyrobené energie, ušetřených peněz nebo stavu baterií napojených na okna.

Celý systém je momentálně schopný ušetřit 10–15 % elektrické energie spotřebované v budovách při dvojnásobné ceně za okna v porovnání s těmi standardními. Jeden ze členů týmu PHYSEE Benjamin nám při rozhovoru prozradil, že veškeré finance z prodeje dává firma zpátky do vývoje, aby mohla technologii neustále vylepšovat.

Trh s okny je podle jejich zkušenosti hodně konzervativní a není otevřený inovacím. „Pokud dokážeme přesvědčit výrobce oken, že naše technologie přidává jejich oknům hodnotu a my ji dokážeme zakomponovat do jejich výrobních linek, bude těžké takovou nabídku odmítnout.“

Za PHYSEE stojí i několik inovačních ocenění, jako například výhra v Postcode Lottery Green Challenge nebo účast na Světovém obchodní fóru v Davosu. Jejich momentálně největším úspěchem je zakomponování jejich oken do rezidenční budovy Bold v Amsterodamu, kde nainstalují na 1800 metrů čtverečních chytrých oken.

Další způsob, jak firma získává zpětnou vazbu od klientů, je její ambasadorský program, do kterého se mohou lidé přihlásit, nechat si nainstalovat PowerWindows za zvýhodněných podmínek a dodávat firmě zpětnou vazbu na její produkt. Benjamin dodává, že pokud vše půjde podle plánu, chytrá okna budou za pár let konkurenceschopná běžným technologiím, a to nejen díky zefektivnění samotné technologie, ale i skrze větší integraci výrobních linek výrobců oken, kteří i přes svoji konzervativní povahu docení přidanou hodnotu této technologie a začnou ji nabízet ve velkém.

Start-up PHYSEE se vedle dalších zajímavých projektů prezentoval i v rámci EKOinovačního fóra, kde bylo Obnovitelně mediálním partnerem. Záznam z bloku nazvaného Ekoinovace a start-upy si můžete pustit na tomto odkaze.

Zdroj: vlastní