Ať vám těchto 7 sluncem napájených (a šílených) vychytávek prosluní rok 2018

Vybrali jsme sedm netradičních technologických vychytávek, které fungují díky energii ze Slunce. Podívejte se, co všechno dnes disponuje solárními panely.

Lukáš Bašta

31. 12. 2017

Velkou část článků v roce 2017 jsme věnovali fotovoltaice. Že solární panely najdeme na střechách domů (díky Elonu Muskovi, ale i nejen jemu), nebo na střechách vozů (to měl taky Elon v plánu, ale nakonec od toho upustil), to je asi všem jasné. Energii ze Slunce však můžeme čerpat i na mnohem zvláštnějších místech. Podívali jsme se 7 netradičních příkladů a berte to i jako takové novoroční přání k tomu, aby vám sluníčko svítilo celý rok 2018.

Kancelář kdekoliv díky tomutu skládacímu panelu. Že si můžete vzít na cesty menší solární nabíječku, která vám nabije třeba mobil, to je jedna věc. Že si ale můžete vzít v podstatě skládací solární panel, který udrží v chodu váš notebook. To už je věc druhá.

Solární stany pro vaše výlety. Tohle je trend několika posledních let, kdy designéři, ale i výrobci outdoorového vybavení implementují do stanů solární panely, které vám dobíjí vaše vybavení – mobil, repráček nebo akční kamerku. Více jsme psali zde nebo zde.

Bezpečnost přímo ze Slunce. O tom je chytrý zámek na kolo se solárním panelem Eclipse. Díky němu nejenže máte jistotu, že je vaše kolo v bezpečí (a kdyby ne, zámek vám dá vědět přes mobilní aplikaci), ale navíc se odemyká automaticky – pozná, že jste blízko.

Solární panel jako módní oblečení. Takhle alespoň uvažovali u značky Tommy Hilfiger, když představili svoji bundu s řadami solárních mini-panelů na zádech. Opět, budna vám pomůže, když dochází šťáva vašemu mobilu/tabletu/přehrávači/čemukoliv, co vás napadne.

Solární batoh na cesty. Podobným způsobem, jaký byl popsán již výše, uvažovali i výrobci batohu BirkSun. Klasický batohový desing s menší kapsičkou na přední straně pak doplňuje solární panel. Opět, abyste měli dostatek energie i na svých cestách.

Bezdrátová solární klávesnice. Ze školních lavic si možná pamatujete na solární kalkulačky, v Logitechu šli ještě o něco dál a nabízí nenechavým uživatelům počítačů i bezdrátovou solární klávesnici. Nemusíte tak řešit baterie a na jedno nabití údajně funguje 3 měsíce.

Luxusní solární lehátko. Pomyslný vrchol našeho výběru. Tohle chytré lehátko totiž dispoonuje USB nabíječkou a reproduktory Bose. Stínítko a opěrátka jsou standardem, netradiční je pak dvojice solárních panelů, která za čtyři hodiny nabije baterii a pak vaši dobrou náladu.