Inspirujte se: připravili jsme pro vás 10 obnovitelných novoročních předsevzetí

Nový rok je tradičním obdobím nových začátků a velkolepých předsevzetí. Posilovny jsou plné odhodlaných nesportovců, kteří chtějí shodit přebytečná kila. Prodejnám elektronických cigaret zase závratně rostou tržby díky znovuzačínajícím (ne)kuřákům. Vy to zkuste letos jinak a svým novoročním odhodláním udělejte něco pro planetu.

Kristýna Vobecká

29. 12. 2017

1. Budu třídit odpad

Věříme, že třídění odpadu je pro vás brnkačka a ve vaší domácnosti zodpovědně vynášíte plasty, papír a sklo separátně. A pokud ne, je skutečně na čase začít. Sběrná místa na tříděný odpad už najdete na každém rohu. V Brně můžete najít svůj nejbližší kontejner zde, v Praze zde a pro zbytek Česka vám pomůžete tato mapa. A nezapomeňte, že elektronický odpad patří do speciálních kontejnerů pro zpětný odběr nebo vám jej převezmou v prodejnách elektroniky. Pořiďte si také kompostéry a začněte třídit kuchyňský odpad a další biologicky rozložitelné odpady.

2. A méně ho produkovat

Všimli jste si někdy, kolik zbytečných obalů vzniká pouze nákupem jídla? Skutečně potřebujete jablka zabalená do plastového sáčku nebo jahody v samostatné vaničce? Nejlepší odpad je ten, který nevytvoříte. Nakupujte proto v obchodech, kde se produkty prodávají bez obalů, neberte si zbytečně sáček navíc, používejte v domácnosti jen věci, které můžete umýt či vyprat, a omezte používání čehokoli na jedno použití. Uvidíte, jak se sníží vaše frekvence chození s košem.  

3. Nebudu používat plastové tašky

Plasty – největší současná hrozba pro životní prostředí. Zamořují oceány a jejich přirozené rozložení v přírodě je v podstatě nemožné. Pořiďte si do nového roku síťovku, nákupní košík nebo jinou látkovou tašku a noste ji s sebou na nákup. V obchodě odmítněte, pokud vám budou na zabalení každé maličkosti nabízet plastový pytlík, spoustu věcí přece poberete i bez něj. Naše tipy na nákupní tašky najdete zde!

4. Nebudu pít z PET lahví

PET lahve na vodu jsou další zbytečností, bez které se vaše lepší já obejde. Pořiďte si skleněnou ecolahev na vodu nebo nerezovou termolahev a noste ji stále u sebe. Kromě toho, že ušetříte spoustu peněz za lahve s vodou pokaždé, když dostanete žízeň, šetříte každou takovou nekoupenou lahví životní prostředí.

5. Budu žít v domácnosti bez chemie

Zdravý životní styl začíná už úklidem. Kupujte čisticí prostředky s označením Ekologicky šetrný výrobek, Ecolabel a výrobek netestovaný na zvířatech, které jsou netoxické, neobsahují umělá barviva, jsou biologicky odbouratelné, nejsou vyrobené z ropy a neobsahují látky, jako je chlór, sulfáty a syntetické vonné látky. Hledejte značky jako Frosch, Ecover nebo feel eco. Poděkuje vám nejen životní prostředí, ale také vaše zdraví.

6. U nakupování budu přemýšlet

Skutečně potřebujete další stylové tričko za pár korun, které bylo vyrobeno v Asii za neetických podmínek a vezmete si ho na sebe tak dvakrát? A chcete chodit celý den v halence z polyesteru, jež byla vyrobena z ropy? Na tom, že máte rádi módu a nakupování, není nic špatného, ale přemýšlejte nad každým kouskem, který si koupíte. Cena za produkt není to jediné, co rozhoduje. Zajímejte se, kde výrobek vznikl, z čeho je vyroben, a zvažte, zda ho skutečně potřebujete, nebo se jedná jen o krátkodobý rozmar, který se brzy stane dalším odpadem.

7. Budu šetřit energii

Příjemným benefitem tohoto předsevzetí jsou nižší účty za energie. Stačí ve vaší domácnosti vyměnit konvenční žárovky za LEDky. Nainstalovat si termostat, který bude udržovat tu správnou teplotu, a nebudete topit zbytečně, když nejste doma. Dále vypnout všechny přístroje a světla, když je nepoužíváte, i ta malá světýlka na různých spotřebičích spotřebovávají energii. Utěsnit okna a zjistit, kde vám všude zbytečně odchází teplo, a nakonec se zamyslet nad tím, jak ve vaší domácnosti efektivně využívat energie a zbytečně neplýtvat.

8. Budu méně jezdit autem

Benefitem tohoto předsevzetí je zase lepší kondice a možná i těch pár povánočních kilogramů dole. Máte nohy? Tak je používejte. Nejezděte zbytečně autem tam, kde kam můžete dojít pohodněji pěšky. Platí to zejména pro centra větších měst. Navíc si ušetříte stres s parkováním, vyvětráte si hlavu a každý kilometr se počítá jako fyzická aktivita, tedy sport.

9. A jíst zdravěji

Proč by jídlo na váš stůl mělo urazit z místa původu tisíce kilometrů? Nakupujte radši lokální, čerstvé a sezónní potraviny od místních výrobců. Nejen že tak podporujete českou ekonomiku, ale také snižujete uhlíkovou stopu vašeho jídelníčku. A když už volíte potraviny zahraniční, například kávu či čokoládu, hledejte alespoň ty se značkou fair trade. Máte tak jistotu, že jejich producenti byli za svou práci řádně odměněni a produkty vznikly ve férových podmínkách.

10. Pořídím si solární panel a elektromobil

Každý má právo snít. Zkuste se tedy zasnít a představit si vaše ideální ekologické já. Bydlíte v soběstačném domě se solárními panely, jezdíte elektromobilem a mobil dobíjíte solární nabíječkou? Asi se vám to zdá jako sci-fi, ale přání je otcem myšlenky a třeba jednou… Pořízení vlastní solární elektrárny může být blíže, než si myslíte. S investicí vám pomůže program Nová zelená úsporám, kde si můžete vybrat pro vás vhodnou kategorii. Nabídka elektromobilů postupně narůstá a stejně tak jejich dojezd na jedno nabití.

Zdroj: vlastní