Německé řešení pro zodpovědné milovníky kávy

Svou ranní kávu s sebou si nemůžete odpustit, ale při pití z jednorázových kelímků má vaše ekologické já výčitky svědomí? Německé město Freiburg našlo řešení – vratné kelímky na kávu za jedno euro.

Kristýna Vobecká

27. 12. 2017

Na podzim minulého roku spustili ve Freiburgu iniciativu Freiburg Cup. Zákazník dostane svou kávu do cestovního kelímku z tvrdého plastu s víčkem za zálohu 1 euro. Tento kelímek může po vypití kávy vrátit v jednom ze 100 zapojených obchodů a provozoven po celém městě. Zde si kelímek odeberou, zákazníkovi vrátí zálohu, kelímek vyčistí a opět pustí zpátky do oběhu. Jeden kelímek tak lze využít až 400krát. Kelímky jsou navíc vyráběny ve východním Německu z poryplopylenu – tato látka velmi dobře odolává teplu, je recyklovatelná a zdravotně nezávadná.

Hlavním důvodem pro rozjezd iniciativy Freiburg Cup byla velká spotřeba jednorázových kelímků v zemi. Němci dle stránky iniciativy vypijí 300 tisíc šálků kávy za hodinu, což znamená 2,8 miliardy kelímků ročně, přičemž většina z nich je během 13 minut od nákupu vyhozena do koše.

Recyklace jednorázových kelímků na kávu je navíc velmi náročná. Kelímky jsou obaleny plastem kvůli vodotěsnosti a ten nelze z papíru v běžných recyklačních přístrojích oddělit.

Program se během svého roku fungování setkal s velkým úspěchem, zejména u studentů místního univerzitního campusu, a aktuálně jednají další německá města o jeho replikaci.

Zdroje: Treehuger.com, Freiburgcup.de