3 tipy na předvánoční domácí úklid šetrný k životnímu prostředí i vašemu zdraví

Úklid domácnosti je velké téma nejen před Vánoci, ale věděli jste, že to, jaký způsob úklidu zvolíte, může mít vliv na vaše zdraví a celkovou kvalitu prostředí, ve kterém žijete? Nekažte si zbytečně vánoční svátky chemickým úklidem a zkuste pár jednoduchých triků, které vám pomohou k domácí čistotě a lepšímu zdraví celé rodiny.

Kristýna Vobecká

22. 12. 2017

1. Vyměňte chemii za přírodní čisticí prostředky

Podívali jste se někdy na složení běžně dostupných čisticích prostředků na trhu? Pokud ano, tak víte, že chemie v nich obsažená by neměla přijít do kontaktu s vaší kůží a už vůbec ne sliznicemi. A představte si, co se může stát, pokud náhodou vy nebo vaše dítě takový prostředek spolkne. Jistě nechcete žít v bytě, který jste čistili takovou chemií, následně ji dýchat a přicházet s ní do kontaktu prostřednictvím doteku. Běžně užívaná chemie vám tak může způsobovat dýchací potíže, astma, alergie a ekzémy.

Nadělte si proto pod stromeček čisticí prostředky, které jsou netoxické, neobsahují umělá barviva, jsou biologicky odbouratelné, nejsou vyrobené z ropy a neobsahují látky, jako je chlór, sulfáty a syntetické vonné látky. Nabídka na trhu je široká, při výběru se dívejte zejména po výrobcích s označením Ekologicky šetrný výrobek, Ecolabel a výrobek netestovaný na zvířatech. Značky jako Ecover, Frosch nebo feel eco lze sehnat i v běžných drogeriích a v nabídce najdete prostředky pro celou domácnost. Nejlepší variantou pro vás budou univerzální čisticí prostředky, se kterými vyčistíte vše od kuchyně přes podlahy až po koupelnu.

2. Vyrobte si vlastní čističe domácnosti

Výhodou úklidu domácnosti bez chemie je, že si můžete čistící prostředky vyrobit také sami. Stačí vám k tomu několik ingrediencí, které najdete v kuchyni. S jedlou sodou vyčistíte doma téměř cokoli. Tento bílý prášek se zásaditým pH funguje skvěle jako pohlcovač pachů, čistič koupelen, kuchyní, odstraňovač mastnoty a lze jej použít také na praní bílého prádla, poradí si i s odolávajícími skvrnami. Sodu můžete smíchat s vodou v různých poměrech dle potřeby nebo s octem, který je dalším domácím pomocníkem. Běžný ocet si poradí s vodním kamenem, bakteriemi, usazeninami, vyčistíte s ním okna i odpady. Pro větší účinek a svěží vůni k němu můžete přidat citrónovou šťávu.

3. Vůně na prvním místě

Úklid máte za sebou a teď už si jen přejete, aby to u vás před Vánoci pěkně vonělo. Ani v zimě proto nepodceňujte důležitost pravidelného větrání domácnosti a přísun čerstvého vzduchu, zejména v době inverze, kdy se ve vašem bytě více kumulují škodlivé látky. Starejte se také o své domácí květiny, které jsou přirozeným čističem vzduchu, jenž doma dýcháte.

V rámci úklidu bez chemie si vyrobte vlastní vůni do interiéru. Základem jsou esenciální oleje, které můžete povařit s vodou nebo je nakapat do difuzéru se zapálenou svíčkou. Esenciální oleje můžete také přimíchat do domácího rozprašovače, do kterého naředíte vodu, ocet, citrónovou šťávu a jedlou sodu. Všechny ingredience pohlcují pachy a poradí si s bakteriemi. Pro vánoční atmosféru zkuste skořicový, hřebíčkový a pomerančový. Výborným pohlcovačem pachů je také káva, zahřejte kávová zrna v troubě nebo si namelte vlastní kávu. Zápach z odpadků pohltí také trochu nasypané kávy na dně koše. Jenom pozor – vůně kávy může být návyková!

Zdroje: Treehugger.com, TheSpruce.com, Care2.com, Home.howstuffworks.com