Přenosnou větrnou elektrárnu si můžete instalovat na auto nebo vzít na čundr

Americká společnost Janulus vyvinula větrné elektrárny, které jsou tak malé, že dokonce i největší model může být přepravovaný v kufru. V závislosti na jejich velikosti mohou dobíjet mobilní telefony, elektrické automobily nebo dokonce celé domy.

Tomáš Vondra

12. 12. 2017

Aby se dostaly co nejrychleji na trh, financují větrnou turbínku jménem Trinity pomocí kampaně na Kickstarteru.

S malými solárními články, které se pohodlně vejdou do kapsy, dobijte svůj smartphone na cestách snadno a rychle. Tento praktický vynález není už několik let žádnou novinkou - nabízí se ve všech možných velikostech a úrovních výkonu. Ty nejmenší se vejdou do náprsní kapsy a vyrobí maximálně několik wattů energie, ty největší mohou zásobovat dokonce i celé domy. Přenosné kompaktní solární systémy jsou proto důležitým krokem směrem k flexibilní dodávce čisté obnovitelné energie.

Americká společnost Janulus z Minnesoty také nabízí takové přenosné solární články, ještě zajímavější je však jejich nejnovější vývoj, který by mohl být v budoucnu důležitým doplňkem přenosných solárních modulů. Jde o přenosné větrné turbíny s integrovanou dobíjecí baterií a měničem. „Elektrárna Trinity Portable Wind Turbine", zkráceně „Trinity", přichází ve čtyřech různých velikostech.



Nejmenší model – Trinity 50 – je jen 30 centimetrů velký a váží pouhých 650 gramů. Jeho rotorové listy se dají pro přepravu velmi jednoduše složit do boxu,  takže se tato miniaturní větrná turbína hodí téměř do každého batohu. U všech čtyř modelů se podle výrobce může elektřina vyrábět už při rychlosti větru nad 2 metry za sekundu. S Trinity 50 to stačí pro maximální výkon 50 W.

V plném provozu tato větrná turbína úplně nabije integrovanou baterii přibližně za 3-4 hodiny (u model Trinity 400). Tato baterka pak může elektřinu dodat například do smartphonu nebo jinému malému elektrickému spotřebiči. Podle výrobce je baterie Trinity 50 dostačující na to, aby plně nabila klasický telefon podobný iPhonu třikrát až čtyřikrát. Na rozdíl od výkonnějších modelů je Trinity 50 již reálně prodeji. Můžete si je objednat na webových stránkách výrobce za cenu 358 EUR.

Nicméně pravděpodobně největší potenciál nabízí nejsilnější ze čtyř přenosných větrných turbín, Trinity 2500. Jak již název napovídá, má výkon 2500 wattů. A to už stačí k nabíjení elektromobilu! Trinity 2500 je pouze jeden metr velká vrtule, která váží pouhých 19 kilogramů. Díky tomu se vejde většině automobilů třeba i do kufru.  Akumulátor s kapacitou 300000 mAh je schopný uchovat dostatek energie pro napájení malého domku – pochopitelně jen na krátký čas.

Podle výrobce mohou být optimálně využívány jak nízké, tak vysoké rychlosti větru. Celé se to dá navíc ovládat na dálku: Aplikace pro smartphone zapne a vypne větrnou turbínu a ovládá všechny důležité funkce. Za Trinity 2500 však Janulus vyžaduje poměrně vysokou cenu: malá mobilní elektrárna bude stát 5600 dolarů.

Zvláště pro rozvojové země a další oblasti, kde se nedá spolehnout ani na klasické ani na solární zdroje, by taková investice mohla být užitečná. Tyto nové mikro-turbíny už přitahují velký zájem: V kampani na Kickstarteru do nich investoři investovali už přes 64 000 dolarů, což je o14 000 dolarů více, než na co autoři původně cílili.

Zdroj: Janulus, Kickstarter