Bill Gates investuje do čisté energie s větrem o závod

Zakladatel Microsoftu se již dlouho podílí na projektech, které mají pomoci planetě Zemi. V jeho hledáčku tentokrát „uvízl” vítr.

Jakub Šiška

27. 11. 2017

Ne, nejbohatší muž světa se nevrhl na paragliding ani neudělal průvan ve vedení Microsoftu. Jeho firma však ohlásila stavbu hned dvou větrných parků v Evropě, v Irsku a v Nizozemsku. Jde o součást „zelené“ ofenzivy světového počítačového gigantu.

V obou případech bude vítr pohánět datová centra firmy. V Nizozemsku půjde o jeden z největších větrných parků v zemi, který má zajistit stoprocentní zásobování pobočky zajišťující cloudové služby pro Evropu, Blízký východ a Afriku. Již provozovaný větrný park Wieringermeer na pobřeží nedaleko Amsterdamu bude modernizován a rozšířen na trojnásobnou kapacitu, celkem 180 megawattů. Projekt bude probíhat v letech 2018 až 2020 a jeho celkové náklady včetně repoweringu se plánují na 200 milionů eur. Pokud se podaří získat všechny zamýšlené pozemky, celkem se bude v Holandsku pro Microsoft otáčet stovka vrtulí.

Velkou výhodou je umístění parku v bezprostřední blízkosti výpočetního centra, což minimalizuje ztráty při přenosu elektřiny. „Cloudové technologie a obnovitelné zdroje představují ideální kombinaci. Naše služby umožňují firmám optimalizovat energetické toky, jinými slovy snížit spotřebu energie. Obnovitelné zdroje pak snižují naši závislost na omezených fosilních zdrojích a přispívají k ochraně klimatu. Proto říkáme, že naše investice do větrného parku je ‚win-win projektem‘ (dvojnásobně přínosným – pozn. překl.),“  řekl médiím Brian Janous, hlavní energetický manažer Microsoftu. Samotné výpočetní centrum na okraji Amsterdamu je koncipováno jako energeticky vzorová stavba, kde je spotřeba elektřiny a vody redukována na minimum.

Stavbu větrného parku zajistí firma Nuon, součást švédského státního koncernu Vattenfall, který je jedním z největších dodavatelů elektřiny a tepla v Evropě. „Jsme rádi, že můžeme pomoci Microsoftu v jeho snaze o opuštění fosilních zdrojů energie. Naše strategie je stejná, během jedné generace chceme fosilní zdroje zcela opustit a našim zákazníkům dodávat výhradně obnovitelnou energii,“ nechal se slyšet Magnus Hall, prezident Vattenfallu. Firma je v našem prostředí známa zejména díky svému někdejšímu angažmá v německé Lužici při těžbě uhlí. V rámci své změněné strategie ve prospěch obnovitelných zdrojů však uhelný byznys opustila.

Irský projekt County Kerry na jihozápadě ostrova je zajímavý tím, že vrtule o celkovém výkonu 37 megawattů budou disponovat bateriovým úložištěm umožňujícím skladování vyrobené elektřiny. Přebytky vyrobené elektřiny nebudou sloužit výpočetnímu centru Microsoftu (jeho energetická spotřeba je v zásadě stabilní), ale budou sloužit veřejné síti pro vyrovnávání energetických špiček. Partner pro výstavbu parku koncern General Electric uvádí, že jde v evropském měřítku o vůbec první řešení tohoto druhu. Obě firmy podepsaly smlouvu na 15 let, během nichž se budou vyhodnocovat veškerá získaná data. Ta pak poslouží dalším projektům.

Přechod na obnovitelné zdroje je dlouhodobým cílem Microsoftu. Dnes z nich odebírá zhruba 44 % elektřiny, v roce 2020 chce zvýšit podíl na 60 %. Kromě obou evropských projektů k tomu má přispět např. dohoda s americkým státem Virginia, podle níž firma instaluje na střechu svého tamního výpočetního centra fotovoltaické panely o výkonu 20 megawattů. Ty by měly v ideálním případě pokrýt veškerou spotřebu centra s tím, že jako „baterie“ pro vyrovnávání výkonu bude sloužit veřejná síť. Součástí zelené „image“ Microsoftu má být i transparentnost. V blízké době chce firma zveřejňovat přesnou energetickou spotřebu každého svého výpočetního centra včetně struktury odebíraných energetických zdrojů.