ČEZ nabídne své energetické služby také na Slovensku. Chce být silným partnerem pro decentralizaci energetiky

Skupina ČEZ dnes oznámila vstup na slovenský trh: nabídne kompletní energetické služby. Zaměří se na instalaci a provoz moderních nízkoemisních či bezemisních zdrojů, modernizace energetických hospodářství nebo služby související s elektromobilitou a konceptem chytrých měst.

Martin Sedlák

22. 11. 2017

ČEZ představil své plány na konferenci v Bratislavě za účasti předsedy slovenské vlády Roberta Fica a ministra průmyslu Petera Žigy. Oba se na úvod konference přihlásili k potřebě naplnit evropskou klimaticko-energetickou politiku. Podle Petera Žigy dává Slovensko prostor domácnostem, firmám i obcím, aby se mohly zapojit do projektů obnovitelných zdrojů, energetických úspor a ukládání energie. Zároveň chce slovenská vláda připravit podmínky pro aktivní účast obyvatel na proměně energetiky v souladu s návrhy takzvaného Zimního energetického balíčku Evropské unie, který přináší strategii rozvoje moderní energetiky do roku 2030. To vše může otevřít zajímavý prostor pro nástup decentrální energetiky.

Malé zdroje – příležitost i pro velké firmy

„V energetice přichází doba generační obměny. Velké elektrárny v budoucnu doplní řada malých decentrálních výrobních zdrojů, které vyrostou v místě samotné spotřeby. Stojí za tím nejen evropská legislativa, ale i technologický pokrok a požadavky samotných zákazníků, kteří chtějí ekologická a úsporná řešení přizpůsobená přímo jejich konkrétním potřebám,“ uvedl při představení slovenských aktivit ČEZ předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Během svého vystoupení současně Daniel Beneš připomněl také motivace vstupu ČEZ do moderní energetiky. Kde podle něj jsou právě obnovitelné zdroje v současné době největší investiční příležitostí. Beneš také uvedl, že vývoj v obnovitelných zdrojích přinesl v posledních letech více než dvojnásobné zlevnění cen větrných a solárních elektráren a jsou dnes cenově na úrovni konvenčních energetických zdrojů.

Nový symbol (nejen) slovenské energetiky: decentralizace

Decentrální energetika bude pomáhat naplnit cíle Evropské unie v rámci snah o snížení emisí a zvýšení energetické soběstačnosti. Realizace projektů moderní energetiky v oblasti využití obnovitelných zdrojů nebo akumulace energie pak také podpoří pozici členských států mezi technologicky vyspělými zeměmi. A právě Skupina ČEZ prostřednictvím své dceřiné společnosti ČEZ ESCO chce být u toho.

„Decentrální energetika tu klasickou energetiku v řadě míst vhodně doplňuje a někde i nahrazuje, opírá se o technologické inovace a vytváří pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl na slovenské konferenci další zástupce ČEZ, člen představenstva Pavel Cyrani. „ČEZ už dávno není energetická firma opírající se jen o velké elektrárny a doly. Naše dceřiná společnost ČEZ ESCO je v oblasti nové energetiky a těchto řešeních jedničkou na českém i středoevropském trhu a chceme toto své know-how uplatnit i na Slovensku.“

Chytrá města a bezemisní doprava

ČEZ ESCO plánuje nabídnout na slovenském trhu projekty například modernizace teplárenských systémů a výstavby čistých zdrojů pro výrobu elektřiny a tepla, ekologizace veřejné i soukromé dopravy a renovace systémů osvětlení. Další formou jsou projekty energetických úspor na budovách formou EPC, kde se investice splácí přímo z úspor garantovaných ve smlouvě.

„Pro zákazníky, jako města a obce, chceme tato řešení integrovat v rámci konceptu Smart City. Cílem je posílit spolehlivost a bezpečnost dodávek energií, zefektivnit městské služby a zajistit udržitelný provoz budov a ekologičnost veřejné dopravy,“ doplňuje generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

ČEZ ESCO již na slovenském trhu realizovala některé zakázky prostřednictvím svých dcer. Společnost ENESA například v nemocnicích v Dunajské Stredě, v Trebišově a Svidníku uskutečnila projekty komplexních energetických úspor formou EPC s celkovou roční garantovanou úsporou téměř 500 000 eur. Společnost AZ Klima zas dodala vzduchotechnické jednotky například pro haly továren na výrobu automobilů Jaguar Land Rover, KIA Motors a PSA.

Baterie mozek chytrého domu

Po představení aktivit ČEZ na slovenském trhu přišla ještě jedna slovenská premiéra. Postaral se o ni Martin Kuba, bývalý český ministr průmyslu dnes vyvíjí chytré systémy akumulace energie pro domácnosti nebo průmysl. Podle Martina Kuby jsou právě baterie klíčem k tomu, abychom mohli uskladnit energii ze střešní solární elektrárny. Pak lze elektřinu distribuovat ke spotřebičům v domácnosti podle toho, kdy ji potřebujeme.

Jeho společnost OIG Power připravila troj a jednofázový systém BatteryBox, který bude nabízet prostřednictvím ČEZ ESCO na slovenském i českém trhu. Třífázové řešení je vhodné pro rodinné domy, školy nebo školky. Jednofázové se naopak hodí do průmyslu, například pro rozvody zemního plynu, které se díky využití solární energie a baterií mohou obejít bez nutnosti přivedení elektrické sítě pro pohon rozvodných technologií.

Mezi přínosy akumulačního systému od OIG Power patří podle Martina Kuby ochrana před výpadkem sítě, inteligentní řízení spotřeby pomocí softwaru předpovídajícího počasí, který řídí potřebu dobíjení baterie ze sítě nebo ze solárních panelů, aby nedocházelo k poškození baterie, a možnost ovládat systém akumulace pomocí mobilní aplikace.

Martin Kuba pak také představil plán dalšího rozvoje své firmy na příští rok: bateriový box bude doplněný o dobíjecí stanici pro nabíjení elektromobilů.

Zdroj: tisková zpráva, vlastní