V rámci EKOinovačního fóra se představí energeticky nezávislý dům nebo autonomní mikrobusy

Do Křtin přijedou prestižní evropské startupy a inovativní projekty. Představí nízkouhlíkové technologie pro 21. století.

Martin Sedlák

17. 11. 2017

Na přelomu listopadu a prosince (30. 11. – 1. 12. 2017) se ve Křtinách u Brna uskuteční EKOinovační fórum – udržitelné technologie pro budoucnost. Klíčovou částí programu je představení evropských startupů. Nové nápady nabízí průřez moderních řešení a technologických novinek, které zvyšují kvalitu života a současně přispívají k ochraně životního prostředí.

Celý program stahujte zde!



EKOinovační fórum – udržitelné technologie pro budoucnost si klade za cíl akcelerovat nástup moderních řešení do každodenního života. V atraktivních prostorách zámku Křtiny se setkají zástupci mezinárodních i národních institucí, akademické a výzkumné sféry a zástupci inovativních firem všech velikostí. Účastníkům setkání nabídne zajímavou diskusi nad současnými a budoucími trendy v této oblasti a představí moderní udržitelné technologie, které mohou zajistit zemím Evropské unie konkurenceschopnost v globálním měřítku.

EKOinovační fórum je pro registrované účastníky zdarma. Během celého dvoudenního programu je zajištěno občerstvení. Účastníci si hradí pouze dopravu. V případě, že se chtějí zúčastnit obou dnů, pak také ubytování. Registrace je nutná prostřednictvím formuláře – odkaz.

Program však nezůstane pouze u debaty o vizích. Cílem EKOinovačního fóra je také upozornit na zajímavé mezinárodní projekty, které přináší řešení z oblasti moderní energetiky, dopravy či cirkulární ekonomiky. Klíčovou částí programu je představení evropských startupů. První den konference (30. listopadu) bude představen průřez technologickými novinkami, které zvyšují kvalitu života a současně přispívají k ochraně životního prostředí:

EASYMILE – francouzský startup vznikl v roce 2014 s cílem vytvořit autonomní mikrobusy s elektrickým pohonem (video), které mohou nabídnout kyvadlovou přepravu cestujících na letištích nebo v příměstských oblastech. Využití autonomního mikrobusu Easymile testuje od října letošního roku Deutsche Bahn v lázeňském městě Bad Birnbach. Předtím proběhly úspěšné testy využití mikrobusů bez řidiče v estonském Tallinnu, tchajwanském Tchaj-pej nebo kanadském Montréalu.

ECOCAPSULE – slovenský energeticky nezávislý dům. Ecocapsule je energeticky soběstačný inteligentní mikrodům, který pro své fungování využívá energii slunce a větru. Baterie zajišťují dostatek energie i v případě, že obnovitelné zdroje v danou chvíli nevyrábí. Ecocapsule umožňuje lidem žít i na odlehlých místech mimo inženýrské sítě při zachování vysoké úrovně komfortu bydlení. Mikrodům lze využít jako chatu, pop-up hotel nebo karavan. Ecocapsule je slovenská společnost, která v těchto dnech úspěšně spouští výrobu první, limitované série mobilních mikrodomů.

PHYSEE – nizozemský projekt oken, která umí vyrobit elektřinu. Cílem PHYSEE je do pěti let vytvořit okno, které bude díky integrované solární části produkovat energii a poskytovat vlastníkovi budovy cenná data o jejím provozu. Vytvoří tak hodnotnou alternativu k proskleným fasádám, jejichž plochy zůstávají nevyužity. Startup PHYSEE ocenilo Světové obchodní fórum, když ho letos zařadilo mezi Technologické průkopníky, tedy 30 nejprogresivnějších řešení na světě pro rok 2017. První instalace produktu PowerWindows byla provedena letos v obytném domě v Amsterodamu, ten je mimo jiné i díky této technologii energeticky soběstačným.

ROTOBY – polská technologie inovativních listů větrných turbín z termoplastu, které jsou o pětinu lehčí než typické lopatky. Mezi další výhody lopatek Rotoby patří větší odolnost vůči klimatickým vlivům a 100% recyklovatelnost. V současné době se polský startup soustředí na přípravu výroby malých vertikálních větrných turbín určených pro domácnosti nebo městské projekty. Inovace využití při návrhu mikroturbín mají zajistit konkurenceschopnou cenu na trhu a zvýšit účinnost malých větrných elektráren. Rotoby získalo letos cenu NewEnergy Global Startup Fest v Astaně.

AQUAQUBE – česká technologie pro čistění vody, AquaQube je zařízení, které zvyšuje kvalitu života svých uživatelů tím, že snižuje vliv chemických látek na jejich život. Vytváří přirozeně čistou pitnou vodu, a to tak, že ze studniční či kohoutkové vody odstraňuje bakterie, viry, chlór, ale také chemikálie, pesticidy, hormony či léčiva. Umí také pomocí tzv. aktivního kyslíku, který funguje jako ekologická dezinfekce, prodloužit čerstvost potravin odstraněním chemikálií či pesticidů z jejich povrchu. AquaQube tedy dokáže snížit četnost nákupů či množství vyhozených potravin, z normálních potravin udělat „bio“ potraviny, podstatně snížit používání chemikálií, a především významně ušetřit to nejcennější – čas.

Další bloky konference se zaměří na podporu českých výzkumných projektů. Blok Inovace v mezinárodním rozměru představí na základě úspěšné praxe společností, jako jsou Fenix TNT, ASIO, MSR Engines, cesty, jak lze získat více finančních prostředků na vývoj inovativních řešení a čerpat cenné zkušenosti ze spolupráce s předními evropskými výzkumnými pracovišti, ale i průmyslovými vývojovými laboratořemi velkých firem. Část Odpad zdrojem pak nabídne řešení, která vedou ke zvýšení efektivity vodního a odpadového hospodářství měst či průmyslových podniků. V rámci bloku se představí například společnost Sweco s technologií na využití čistírenských kalů nebo NAFIGATE Corporation s revoluční českou biotechnologií na zpracování použitých fritovacích olejů.

Páteční kulatý stůl Inovace v oblasti nízkouhlíkových technologií pro příští desetiletí nabídne debatu europoslance Luďka Niedermayera, investora Jiřího Hlavenky (kiwi.com) a ředitele útvaru inovace Skupiny ČEZ Jana Šícha o nástrojích, které mohou sehrát zásadní roli pro nastartování vzniku inovativních firem v Česku a jejich prosazení na světovém trhu. Prezentace doplní praktické zkušenosti Jiřího Vrány (VŠCHT v Praze) s projektem vanadových redoxních baterií a Alena Hosnedlová (Nano Energies) se startupem Digital Energy Services, který propojuje akumulaci, flexibilní výrobu a spotřebu elektřiny pro účely finančního zhodnocení.