Nové akumulátory od Toshiby: na 320 km dobito za 6 minut

Vývoj akumulátorů jde velmi rychle kupředu. Společnost Toshiba představila novinku, která by mohla změnit úplně všechno. Jde o akumulátory, které se dobijí na plnou kapacitu za pouhých šest minut.

František Mašek

9. 11. 2017

Největší překážkou rozvoje elektromobility jsou akumulátory. Jejich kapacita není dostatečná, ale hlavně doba dobíjení je příliš velká. Jet z Prahy do Brna jen s polovičním nabitím akumulátorů by se prostě nemuselo vyplatit. Člověk by se zasekl v kolonách i na nabíječce. Možná i ty kolony by trvaly kratší dobu než dobití současných vozidel.

Jenže v budoucnu se už budou moct některé vozy dobíjet stejně rychle jako tankuje klasické auto se spalovacím motorem. Toshiba už v roce 2008 představila produkt svého dlouhodobého vývoje uskladnění energie – akumulátor SCiB, který měl velkou výdrž a rychlé nabíjení. Ovšem samozřejmě jen na tehdejší dobu. Mohli jsme tyto akumulátory najít třeba v Mitsubishi i-MiEV.

Nyní představená druhá generace používá místo uhlíkových anod, jaké nalezneme ve všech Li-On akumulátorech, speciální anody ze slitiny oxidu titanu a niobu. Společně s několika dalšími vylepšeními dává dohromady akumulátor kapacitu 32 kWh, což je u standardního elektromobilu dojezd na 320 km, a hlavně nabití za pouhých šest minut. Při nízkých teplotách kolem nuly se pak tato doba prodlouží na deset minut.

Životnost je laboratorně zkoumána a zatím se ukazuje, že po pěti tisíci nabití klesla kapacita o 10 %. V současné době probíhají další testy a ladí se akumulátor, aby bylo možné jej sériově vyrábět.

Zdroj: Toshiba