Levně, jednoduše, prospěšně. O čem je řeč? O domácí výrobě kosmetiky!

Vyzpovídali jsme Pavlu Rychtářovou, která provozuje blog dify.cz zaměřený na výrobu domácí kosmetiky a líčidel. Uvede nás do tajů výroby domácích kosmetických produktů.

Kristýna Vobecká

6. 11. 2017

Trend DIY (do it yourself – udělej si sám) je vynalézavým lidem znám od nepaměti. Za dob socialismu byl u nás tento způsob výroby věcí používán v domácnostech ať už k samostatným úpravám bydlení, výrobě různorodých rukodělných výrobků, nebo šití a přešívání oblečení. Co je však pro českou kotlinu relativně nové, je výroba vlastní kosmetiky. Tento celosvětový trend, který se šíří díky internetu rychleji než reklamy nadnárodních kosmetických značek, sleduje přirozený návrat k přírodním ingrediencím a odklon od využívání chemie v kosmetice. A zdá se, že čím dál důležitější je pro spotřebitele znalost složení každodenně používané kosmetiky a omezení závislosti na kosmetice průmyslově vyráběné.

Jak jste se k výrobě vlastní kosmetiky dostala? Co pro vás bylo hlavním motivem?

K výrobě kosmetiky jsem se dostala již před několika lety, kdy jsem začala mít různé kosmetické i zdravotní problémy a řešení lékařů mi vůbec nepomáhalo. Byla jsem zoufalá a začala hledat vlastní cesty, jak z toho ven. Kompletně jsem změnila způsob stravování a přestala používat běžně dostupnou kosmetiku a drogerii. Zjišťovala jsem, že spousta přírodních látek mi pomoct dokáže a že si z nich můžu vyrábět jednoduché produkty. Postupně jsem dokázala posoudit, jaký je rozdíl mezi mastičkou, kterou si vyrobím sama z oleje, vosku a bylinek, a mezi běžně dostupným produktem z drogerie nebo lékárny obsahujícím řadu chemikálií. Všechna ta přidaná chemie v kosmetických produktech mi najednou přišla absurdní, a jak jsem se učila vyrábět své produkty, každý úspěšný výrobek pro mě byl motivací, jak jít ještě o kus dál.

Jak moc je složité s výrobou vlastní kosmetiky začít? Je tento trend finančně dostupný pro každého?

Začít s domácí kosmetikou je vlastně ohromně jednoduché, hlavní je mít odhodlání. V podstatě nemusíte začít ani samotnou výrobou, stačí si pro začátek koupit lahvičku rostlinného oleje nebo květové vody a používat je rovnou. Pak už se dá přirozeně přecházet na dvousložkové produkty a začít třeba s jednoduchými balzámy a krémy.

Výroba domácí kosmetiky je také finančně velmi dostupná, když se zamyslíte, spoustu potřebných ingrediencí už doma máte. Stačí vám kousek včelího vosku, olivový olej a základ přírodní mastičky je na světě.

V případě složitějších receptů je stále domácí kosmetika mnohem levnější než srovnatelná kosmetika na trhu. U svých výrobků se cenově dostanu u balzámu na rty na zhruba 20 Kč za kus včetně obalu a základ krému vyjde na 20–40 Kč na 50 ml. A samozřejmě k nezaplacení je skutečnost, že tyto výrobky obsahují pouze hodnotné ingredience, žádná chemická plnidla.

Kde sháníte pro výrobu domácí kosmetiky suroviny? Jsou běžně dostupné na trhu?

Ze začátku to se získáním potřebných surovin úplně lehké nebylo. Ještě nebylo na trhu moc prodejců, kteří by se na tento sortiment specializovali. Něco jsem nakoupila tak různě přes internet a k mému štěstí jsem našla poblíž prastarou rodinnou drogerii, kde spoustu surovin měli. Díky blogu jsem měla také možnost spřátelit se se slečnou, které patří e-shop kosmetikahrou, takže dneska mám většinu surovin odtamtud.

V čem vidíte přínos vlastnoručně vyrobené kosmetiky a v čem naopak stále vede kosmetika kupovaná?

Jako největší přínos domácí kosmetiky vidím, že si sama určuju, co si na svoji kůži namažu. Spousta aktivních látek umí kůží proniknout hlouběji a dostat se až do krve, což dále ovlivňuje fungování našeho organismu. V případě domácí kosmetiky mám však vše pod kontrolou a znám přesný obsah přínosných aktivních látek i potenciálních iritantů.

V případě kosmetiky kupované vidím jednu pozitivní situaci, a to pokud se jedná o kvalitní přírodní produkty vyráběné v laboratořích.  Podmínkou však je, aby takovou kosmetiku skutečně vyráběli specialisté, kteří vědí, co dělají, a jejich cílem je vyrobit skutečně funkční a bezpečný produkt. Takovou kosmetiku lze považovat za léčivou, jenže pro řadu lidí může být cenově nedostupná a navíc je vždy těžké zkontrolovat, zda označení na etiketě odpovídá skutečnosti.  

Existují podle vás běžně dostupné produkty, které jsou DIY kosmetikou stále nenahraditelné?

Podle mé zkušenosti lze doma vyrobit prakticky cokoli, pokud víme, jak na to. Rozdíly jsou potom ve vlastnostech produktů. Kosmetický průmysl používá spoustu unikátních a často kontroverzních ingrediencí a technologických postupů, které mohou produktům dodat speciální vlastnosti, např. u líčidel, jakými jsou extra dlouho držící rtěnky nebo prodlužující řasenky. Ovšem tyto produkty nejsou zrovna zdraví prospěšné a čím dál více lidí je špatně snáší. Přírodní produkty tedy nemohou nahradit kosmetiku, která je hnaná svými výrobci do extrémů ve svých účincích, jež mohou být sice viditelné, ale pro dlouhodobě dobrý stav pleti nevhodné.

Můžete dle zájmu o váš blog a reakcí vašich fanoušků posoudit, zda zájem o výrobu domácí kosmetiky roste a jak si vede v Česku?

Myslím, že vyrábění vlastní kosmetiky se v Česku celkově docela dobře uchytilo, je u nás spousta tvořivých lidí a i povědomí o škodlivosti různých chemických substancí je poměrně velké. Těžko ale říct, kolik lidí skutečně svoji spotřebu pokrývá jen vlastními výrobky. Tuším, že jich zatím nebude tolik.

Proč si podle vás běžný spotřebitel kosmetiky začne najednou vyrábět kosmetiku vlastní?

Někomu záleží na tom, co maže na sebe a svoje děti, jiný hledá řešení dlouhodobých problémů a někoho to prostě jenom baví. Myslím, že tento trend více oslovuje ty, kteří mají nějaké zdravotní problémy a chtějí je řešit. A taky jde ruku v ruce s dalšími přístupy – se snahou snížit množství produkovaného odpadu, nepodporovat výrobce testující na zvířatech a omezit konzumní chování.

Vyrábějí si svou vlastní kosmetiku i muži?

Už se mi párkrát stalo, že mi psali i muži, kterým buď pomohla rada na mém blogu a chtěli mi poděkovat, nebo se přímo chystali na vlastní výrobu. Dokonce mě kontaktoval i muž, který chtěl vyrobit kosmetiku přímo pro svoji přítelkyni. To mě velmi potěšilo. V zahraničí jsem také zaznamenala pár mužských bloggerů a věřím, že využívání čistých rostlinných olejů mezi muži zase tolik výjimečné nebude.

Může DIY kosmetika oslovit širší skupinu spotřebitelů, než je tomu dnes?

Dovedu si však představit, že se velká část spotřebitelů přeorientuje na prodávané přírodní produkty – směsi olejů, květové vody, různé minerální báze. Nesmí ale mít pocit, že používají „něco divného“ nebo že je to nějak omezuje v běžném chování.

Zažila jste při výrobě vlastní kosmetiky nějaká rizika? Může být doma vyrobená kosmetika pro spotřebitele nebezpečná?

Jediným rizikem bývá, že člověk dobře neodhadne, co jeho kůže nebo vlasy potřebují. Nezjistí si kontraindikace nebo si nepřečte doporučení. Jeho pleť zareaguje podrážděně, získá tak špatnou zkušenost a vrací se do drogerie.

Můžete pro naše čtenáře na závěr pár větami shrnout, proč by měli věnovat trendu DIY pozornost a případně se vrhnout do výroby vlastní kosmetiky?

Výroba vlastní kosmetiky je mnohem snazší, než se vám může zdát. A navíc dává smysl. Za pár minut si můžete vyrobit pleťový krém, deodorant nebo šampon a u všech produktů víte, že obsahují pouze kvalitní a pro tělo přínosné látky. Vaše výrobky budou také krásně vonět a skvěle fungovat! Svět domácí kosmetiky můžete objevovat třeba prostřednictvím mého blogu dify.cz s více než 4letou historií.