Vichřice zafoukla do Česka blackout. Pan Houžvička ho ustál díky fotovoltaice

Podobné příběhy znáte z novin, kdy fotovoltaika či větrníky pomáhají v oblastech postižených hurikány. Pan Houžvička má podobnou zkušenost. Jenom s tím rozdílem, že je z Prahy.

redakce

1. 11. 2017

Fotovoltaika může pomoci, když dojde k výpadku elektrické sítě, tzv. blackoutu. O tom se přesvědčili obyvatelé oblastí, které postihla nedávná smršť hurikánů. I my v Česku jsme ale dostali drobnou ochutnávku toho, jakou silou příroda disponuje. A své o tom ví i pan Jan Houžvička z okresu Praha-východ. Tomu jeho rok stará fotovoltaická elektrárna pomohla překonat blackout, který nastal po vichřici 29. října. „Nebýt fotovoltaiky, asi bychom to s rodinou tak komfortně nepřečkali,“ přiznává a o svůj příběh se podělil se stránkami S-POWER. My s jejich svolením celý text přebíráme.

Když jsem přemýšlel o tom, co od elektrárny vlastně chci, zaměřil jsem se na snížení ceny energií a na alespoň částečnou soběstačnost. Fotovoltaiku jsem bral i jako investici do budoucna. Zároveň jsem uvažoval i o zabezpečení rodiny pro případ nenadálé události. I za cenu vyšších pořizovacích nákladů jsem zvolil systém s funkcí Back-up a bateriemi, tedy s funkcí záložního zdroje pro případ blackoutu.

Ale teď zpět k víkendovým událostem. Předpovědi hlásily silný vítr a ČHMÚ vydal výstrahu a doporučení nevycházet. I kvůli tomu jsem se rozhodl přepnout systém z běžného režimu do „Back-up“ modu. V tomto režimu systém plní normální funkci, tedy pokrývá spotřebu domácnosti, ohřívá vodu v bojleru. Pouze po snížení výkonu FV panelů nevyužije akumulovanou energii z baterií pro běžnou spotřebu, ale baterie udržuje trvale nabité pro případ výpadku distribuční sítě. V neděli před 5. hodinou ráno došlo k výpadku sítě. Mezi 10:30 a 12:10 veřejná síť fungovala, výpadek trval do 19:30 a další nastal v 20:10 a trval do pondělí do 3:20 hodin ráno.

Při výpadku zafungoval systém dle očekávání a kombinovaná lednice, samostatný mrazák, Wi-Fi, vybraná světla i zásuvky – vše fungovalo. I když bylo zataženo, s přibývající denní dobou rostl osvit, a tedy i výkon panelů. V dopoledních hodinách jsem si dovolil do „back-up“ fáze připojit další spotřebiče. Uvařili jsme čaj, kávu, mohli jsme sledovat TV zpravodajství.

Tyto skutečnosti a další zajímavosti je možné vyčíst i z přiloženého grafu. Od 8:20 již FV panely dodávaly dostatečný výkon a baterie se začaly znovu nabíjet a zároveň bylo možné připojení dalších spotřebičů. V 10 hod. „odpadl“ poskytovatel internetu. V 10:40 jsme FV měli opět plně nabité baterie. V 13:10 byl další výpadek veřejné sítě. Ve 14:50 opět došla energie poskytovateli internetu. Ve 20 hod. jsem měl v bateriích stále 80 % kapacity. Druhý den ve 3:20 je obnovena dodávka z veřejné distribuční sítě a baterie mají 63 % energie. Protože je v pondělí jasná obloha, už v 7:30 FVE systém opět plně pokrývá spotřebu domácnosti.

Průběžně jsem na mobilní aplikaci (nepotřebuje připojení do internetu) sledoval stav FVE systému, aby se baterie nevybíjely příliš rychle, ale FV panely spotřebu pokryly. Kdykoliv v průběhu dne jsme dobíjeli telefony, notebooky. Manželka potřebuje telefon k výkonu své práce a dobíjela jej asi třikrát – od rána nepřetržitě telefonovala. Od pozdních odpoledních hodin jsme si mohli i rozsvítit. Primárně používám LED osvětlení. Po noci byla baterie v dostatečné kondici. I kdyby výpadek trval déle, baterie by se dobily. A málem bych zapomněl – přitápěli jsme si krbovými kamny.

Byla to má první zkušenost s FVE a delším výpadkem sítě. Trvala s přestávkami zhruba 24 hodin. Pokud nastane obdobná situace v budoucnu, budu schopen FVE systém využít ještě lépe. Ale už teď po této zkušenosti můžu říct, že rozhodně nelituji, že jsem si za fotovoltaickou elektrárnu připlatil a pořídil si ji i s funkcí záložního zdroje.

Zdroj: S-POWER.cz