V Indii vítězí slunce: rozsvítí chudé domácnosti a cenově poráží uhelné elektrárny

Indická vláda se rozhodla využít pokroku v solární energetice a akumulaci energie. Domácnostem, které se dnes musí potýkat s životem bez elektřiny, pomůže instalacemi solárních panelů a akumulátorů.

Martin Sedlák

1. 10. 2017

Solární světlo pro domácnosti bez elektřiny

Indie je třetím největším znečišťovatelem naší planety. Vedle vysoké závislosti na fosilních palivech se potýká také s energetickou chudobou. Více než 300 milionů lidí z celkových 1,3 miliardy obyvatel Indie nemá přístup k elektřině. Indická vláda se rozhodla situaci řešit pomocí rozvoje solární energetiky.

Indický předseda vlády Narenda Modi nedávno představil program, který počítá s celkovou investicí 2,5 miliardy dolarů. Ta je určena především pro neelektrifikované venkovské domácnosti, které získají střešní solární elektrárny a baterie. V rámci solárního balíčku dostanou také LED osvětlení domu, ventilátor a garanci servisu po dobu pěti let.

Video: Největší solární elektrárna na světě.



Vláda si slibuje, že možnost posvítit si díky naakumulované solární elektřině sníží spotřebu petroleje, který patří k hlavním zdrojům světla v dnešních domech bez elektřiny. Sníží se tak riziko požárů a lidé přestanou dýchat zplodiny z petroleje.

Konkrétní výhody solárních instalací na chudém indickém venkově popisuje reportáž BBC.

Čtyřčlenná domácnost obývající malou chatrč u vesnice Solawata v indickém Rádžastánu si může nově posvítit díky 40wattovému panelu, baterce a třem světlům. „Díky světlu můžeme studovat až do 22 hodin,“ říká jejich 17letá dcera Pooja. Rodiče se pak mohou starat déle o chod farmy a podle brarta Pooji také plaší hady nebo škorpióny.

Program může těžit z minulých zkušeností. V roce 2015 již bylo nainstalováno téměř 120 tisíc ostrovních solárních elektráren určených především pro osvětlení domácností. Dále energii Slunce využívá přes 1,4 milionu solárních vařičů.

Indie jako sílící solární velmoc

Trh se solárními instalacemi patří k třetímu nejrychleji rostoucímu na světě. Předpokládá se, že celkový výkon fotovoltaických elektráren dosáhne ke konci tohoto roku výkonu 18 gigawattů. Jen letos by měl indický solární trh přidat okolo 9 gigawattů nových projektů.

Graf: Očekávané meziroční přírůstky solárních projektů – srovnání hlavních světových trhů. Zdroj: livemint.com



Indickou proměnu energetiky symbolizuje například realizace největšího solárního parku na světě. Úplný protipól malých systémů instalovaných v domácnostech pomáhá Indii snižovat závislost na dosud dominantním spalování uhlí. Kurnool Ultra Mega Solar Park má mít celkový výkon 1000 megawattů, což odpovídá jednomu reaktoru v Temelíně. O čistotu 2,5 milionu solárních panelů se budou starat roboti, které bude pohánět také solární energie. Obří solární park vyrobí dost elektřiny pro 725 tisíc domácností.

Velké průmyslové instalace obnovitelných zdrojů začínají na indickém energetickém trhu konkurovat fosilním zdrojům. Aukce 500 megawattů nových solárních projektů stlačila cenu na 2,44 rupie za kilowatthodinu. To je téměř o třetinu méně, než kolik si účtují uhelné elektrárny na velkoobchodním trhu. Konkurenceschopná cena solární elektřiny pak vedla letos v květnu ke zrušení indických plánů na výstavbu nových uhelných elektráren o celkovém výkonu téměř 14 gigawattů.

Zbavení se závislosti na spalování uhlí také pomůže v Indii zvýšit výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Podle letos publikované studie snižuje smog výkon fotovoltaických panelů o čtvrtinu. Vedle finanční ztráty se situace odráží ve ztrátách lidských životů. Podle expertů zemře předčasně až 1,1 milionu Indů právě v důsledku znečištěného ovzduší.

Levná solární elektřina tak pomáhá Indii plnit její klimatický závazek v rámci Pařížské mezinárodní dohody o snižování emisí. Do roku 2022 má být výkon obnovitelných zdrojů energie 175 gigawattů. Z toho má být na indických střechách instalováno 40 gigawattů solárních panelů.

Úvodní fotka: Abbie Trayler-Smith / Panos Pictures / Department for International Development

Zdroje: BBC.com, Independent.co.uk, StraitsTimes.com