Elon Musk pomáhá obětem hurikánu Irma. Na dálku odemkl svoje Tesly

Majitelé vozů Tesla se najednou dočkali delšího dojezdu. Několik desítek kilometrů je tak může zachránit před blížící se katastrofou.

Lukáš Bašta

11. 9. 2017

Východní pobřeží USA už několikátý týden sužují hurikány a situace se jen tak nezlepší. Po hurikánu Harvey k pobřeží dorazil hurikán Irma, který je dokonce považován za jeden z vůbec největších v historii přírodních katastrof. Evakuováno bylo na 7 milionů lidí a již byly zaznamenány i první oběti.

V reakci na krizovou situaci udělal Elon Musk zajímavý krok – uvolnil vyšší dojezdovou vzdálenost u svých elektromobilů. Přesněji jde o nižší třídy Modelu S a Modelu X od Tesly, a to ty s 60kWh bateriemi. Díky aktualizaci firmwaru pak tyto vozy ujedou na jedno nabití až o nějakých 50 kilometrů dále.

Jak je to možné? Vysvětlení je prosté, ačkoliv jde o nižší a levnější modely, baterie vozu je stejná jako u vyšší řady. Vozy tedy disponují 75kWh baterií, jenom je její výkon softwarově omezen na nižší dojezdovou vzdálenost. Tesle se prostě nevyplatilo do vozů dávat „horší“ baterii, a tak ji jen elektronicky zamkla.

Díky tomu, že jsou Tesly připojené k internetu a jejich jízdní vlastnosti se dají aktualizovat kdekoliv jen stažením nového firmware, mohou vozy zničehonic jezdit dále. V případě situace na Floridě i malý rozdíl může zachraňovat životy. Tento upgrade však nebude napořád. Jakmile se situace uklidní, dojezd vozů bude vrácen do původního stavu – k tomu by mělo dojít zhruba 16. září.

Delší dojezd pak není jediná věc, která by mohla majitelům Tesly zachránit život. Již dříve se Elon Musk nechal slyšet, že díky svým vlastnostem může Tesla Model S v extrémních podmínkách plavat. Toto tvrzení se někteří majitelé pokusili ověřit i ve skutečnosti. Tohle a další zajímavá využití elektromobilů Elona Muska jsme popsali zde!

Zdroj: TechCrunch