Každá druhá česká domácnost zvažuje koupi solárních panelů

Více než polovina majitelů rodinných domů v Česku uvažuje o pořízení malé fotovoltaické elektrárny. Vyplývá to z aktuálního průzkumu alternativního dodavatele energií Bohemia Energy prostřednictvím agentury Ipsos na vzorku 1050 respondentů.

Lukáš Bašta

1. 9. 2017

Zapojte se do naší solární soutěže a vyhrajte pobyt v soběstačném penzionu!

 



Z vyjádření majitelů rodinných domů v průzkumu je zřejmé, že v současnosti mají malou solární elektrárnu nainstalovanou jen dvě procenta z nich. Řada z vlastníků ale o využití fotovoltaiky přemýšlí – 12 procent se již rozhlíží po vhodném řešení a 43 procent o solárním systému uvažuje v určitém časovém horizontu.

O střešní fotovoltaice ani do budoucna naopak neuvažuje 14 procent dotázaných. Za největší bariéru nákupu solárních panelů označili majitelé domů vysokou vstupní finanční zátěž. Třetina z nich je podle průzkumu ochotna dát do malé fotovoltaické elektrárny pro svoji domácnost maximálně 30 tisíc korun. Pouze 15 procent pak uvedlo jako maximální investici částku do 100 tisíc korun.

Jako hlavní důvod pro pořízení malého fotovoltaického systému uvedli lidé především úspory na nákladech za energie spolu s rozumnou dobou návratnosti investice (67 procent). Dalšími významnými argumenty pro pořízení jsou podle průzkumu energetická soběstačnost a částečná nezávislost na dodávkách z veřejné distribuční sítě (54 procent) a ekologie (49 procent).

Novela energetického zákona omezila od začátku loňského roku pro systémy do deseti kilowattů administrativu. Majitelé těchto zdrojů už například nepotřebují licenci, navíc pro ně byla zavedena investiční podpora v rámci programu Nová zelená úsporám.

Podle Solární asociace počet malých fotovoltaických instalací roste, stále častěji jsou jejich součástí také menší domácí baterie, které elektřinu uchovávají. „Minulý rok bylo celkem instalováno na střechy 500 fotovoltaik, pouze minimum s baterií. Dle odhadů účastníků trhu se letos můžeme dostat i na 2000 instalací, z toho až 30 nebo 40 procent může být instalováno s baterií," řekl ČTK už dříve předseda dozorčí rady Solární asociace a výkonný ředitel asociace pro akumulaci energie a baterie AKU-BAT CZ Jan Fousek.

Celkový instalovaný výkon solárních elektráren v Česku od roku 2012 prakticky stagnuje. Ke konci letošního prvního pololetí bylo v tuzemsku podle dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ) instalováno 2026,9 megawattu (MW) zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. Novou vlnu zájmu o investice do solárních panelů na střechách rodinných domů podpořilo právě zavedení podpory v rámci Nové zelené úsporám. V prvním období programu vzniklo více než šest stovek nových instalací. Letos se očekává, že půjde až o tisíce nových střešních solárních elektráren.

Díky podpoře v rámci programů ministerstva průmyslu mohou vznikat také solární instalace na střechách firem. Míra podpory se liší podle velikosti podniku. Možnosti získání podpory představila na našem webu analýza od Petra Novotného ze společnosti RENARDS.

Zdroj: ČTK, vlastní