Tvar srdce nebo Mickey Mouse. Vybrali jsme 7 NEJ solárních elektráren

Různé tvary, velikosti, technologie, výkony i zajímavé příběhy. Podívejte se na 7 nejzajímavějších solárních elektráren, které jsou z celého světa!

Tomáš Vondra

31. 8. 2017

Znáte hezkou solární elektrárnu? Vyfoťte ji a vyhrajte!



Solární a větrná energie jsou zdroje, jimž patří budoucnost. Pro přírodu jsou asi tak milionkrát lepší, pro člověka levnější a navíc v horizontu dalších stovek ani tisícovek let nedojdou, na rozdíl od fosilních paliv.

A dalším faktorem, o němž se zase tak často nepíše ani nemluví, je, že jsou mnohem hezčí než elektrárny uhelné nebo jaderné. Po celé planetě jsou tisícovky solárních elektráren, ale některé jsou vzhledem nebo svými parametry opravdu výjimečné. Vybrali jsme sedm nejzajímavějších!



Disneyho solární elektrárna

Jak to může dopadnout, když se spojí největší zábavní gigant světa s ekologickou elektřinou ze Slunce? Výsledkem je solární elektrárna Duke Energy Florida, která leží nedaleko Walt Disney World Resort v Kalifornii.

Elektrárna byla dokončena na konci roku 2016. Skládá se ze 48 000 solárních panelů, které jsou pečlivě rozmístěné do tvaru hlavy Myšáka Mickeyho. Energie z nich zásobuje nedaleký Disneyland, který se díky ní stal mnohem ohleduplnějším k životnímu prostředí. Energii dodává také do několika dalších míst v okolí.

Solární letiště Chattanooga

Letiště jsou známá tím, že je na nich kvůli přehlednosti a lepší orientaci spousta nevyužitého prostoru. V posledních letech se řady letišť snaží tuto ladem ležící půdu nějak využít. V tomto ohledu má prvenství letiště Chattanooga v americkém státě Tennessee. Má totiž velmi atypický tvar, který vyplývá právě z rozmístění přistávacích drah.

Areál se tak skládá ze dvou solárních farem. Jedna má 3900 panelů, druhá 3500 panelů, každý panel má přitom výkon 310 wattů. Podle zpráv z letiště fotovoltaické panely vyrobí zhruba tolik, jako odpovídá asi 86 % spotřeby energie letiště. Letos byl tento rekord překonán indickým mezinárodním letištěm Cochin. To má solární elektrárnu, která vyrobí tolik elektřiny, kolik se jí na letišti spotřebuje.



Španělská Planta Solar

Na fotografii vidíte dva projekty – menší PS10 a větší PS20. Oba se nacházejí v Sanlúcar la Mayor ve Španělsku. PS20 byla až do roku 2014 vůbec nejvýkonnější solární věží světa, pak ji však překonala kalifornská sluneční elektrárna Ivanpah Solar Power Facility.

Španělská solární farma si rekord udržela pět let, do provozu se totiž dostala už roku 2009 – měla přitom takový výkon, že byla schopná zásobovat energií přes 10 000 domů v oblasti.

Využívá 1255 zrcadel umístěných na 210 akrech neúrodné půdy – pomocí nich koncentruje sluneční světlo v centrální věži. Do této 160 metrů vysoké konstrukce je přiváděná voda, kterou vzniklé teplo mění na páru a ta roztáčí turbínu, která pak vyrábí elektřinu. aktuálně vůbec největší solární koncentrační elektrárna roste v Austrálii. Psali jsme o tom zde.

Topaz Solar Farm

Kalifornie je země novým technologiím zaslíbená, což dokazuje i tato solární elektrárna, která leží v její jižní části. Na první pohled připomíná klasickou hru Tetris, ve skutečnosti jde ale o obří solární instalaci, která pokrývá 5,6 kilometrů čtverečních – jde tedy o jednu z největších fotovoltaických elektráren na celém světě. Tvoří ji 9 milionů modulů.

Do sítě byla zapojena na konci roku 2014, se svým výkonem okolo 550 megawattů by měla její výroba při plném zatížení stačit na pokrytí spotřeby přibližně 180 000 domů. Neboli to každoročně ušetří uvolnění 407 000 metrických tun oxidu uhličitého, který by byl vypuštěn do atmosféry při spalování fosilních paliv.



Elektrárna jako z budoucnosti

Futuristický vzhled energetického projektu Crescent Dunes není náhodný. Jde o ideální tvar určený pro zachytávání slunečního světla proměňovaného na teplo. Projekt ležící nedaleko Las Vegas byl dokončen na konci roku 2014. Inženýři si například museli poradit s tím, jak dobře nastavit zrcadla, aby nedocházelo k ohrožení letících ptáků. Podobně jako španělská solárně-termická elektrárna umí fungovat 24 hodin denně díky akumulaci energie.



Nejkrásnější solární elektrárna světa má tvar srdce

Dostala jméno „Srdce Nové Kaledonie“ a měla by se stát nejkrásnější solární elektrárnou světa. Staví ji společnost Conergy na ostrově Grand Terre – jde o největší ostrov v této oblasti. Elektrárna zatím není dokončená, ale až bude hotová, jejích 7888 panelů bude moci zásobovat asi 750 domů. Původně měla být dokončená už roku 2016, ale kvůli problémům s vykupováním půdy se datum přesunulo až na rok 2018.



Panda solární aneb nové "zvíře" v Číně

V provincii Šan-ci, v prefektuře Ta-tchung začala v srpnu fungovat nová solární elektrárna. Je postavená tak, aby připomínala gigantickou pandu velkou. Originální tvar elektrárně nebrání, aby byla moderní instalací s vysokým výkonem: leží na 248 akrech a za předpokládaných 25 let provozu by měla vyrobit na 3,2 miliard kilowatthodin energie. To Číně ušetří nejméně milion tun spáleného uhlí.  

Projekt je tak úspěšný a oblíbený, že ještě letos by se měl dočkat sourozence – hned vedle původní instalace vyroste ještě jedna pandí elektrárna, tentokrát o něco menší.

Zdroj: vlastní