Největší solárně-termální elektrárna bude postavena v Austrálii

Ohromná květina solárně-termální elektrárny vyroste v jižní Austrálii v regionu Port Augusta. Už má všechna povolení a pracovat by měla začít v roce 2020. Výkon bude 150 MW.

František Mašek

26. 8. 2017

Máte zajímavou fotku fotovoltaiky? Zapojte se do naší letní fotosoutěže!



Firma SolarReserve, která stojí za podobnou solární elektrárnou v Nevadě (110 MW), dostala povolení od všech australských úřadů a postaví tak největší solárně-tepelnou elektrárnu na světě.

Tyto takzvané koncentrované solární elektrárny (CSP) nemají s klasickými solárními elektrárnami moc společného. Jen to slunce. Ohromná květina na zemi není totiž vytvořena z fotovoltaických panelů, ale obyčejných zrcadel. Ty koncentrují sluneční záření do středového bodu s vodním výměníkem, který je součástí velkého zásobníku z roztavených solí. Jde o směs dusičnanu draselného a dusičnanu sodného, které se zahřívají až na teplotu 1000 °C, čímž se roztaví, ale mají tu vlastnost, že tepelnou energii v sobě uchovávají.

Přehřátá pára, která z vody vzniká, pak pohání turbíny vyrábějící elektrickou energii. Roztavené soli pak mohou svou energii dodávat celému systému po dalších osm hodin i po západu slunce, a to na plný výkon.

Austrálie chce přechodem k solární energii překonat svou závislost na uhelných elektrárnách a nedostatek zásob zemního plynu. Energetická soběstačnost Austrálie je tak velmi ohrožena, především v době vysokého odběru energie, kdy tamní síť postihují časté výpadky. Tato elektrárna by měla elektřinou stabilně zásobit až 68 000 australských domácností. Další výpadky v australské síti by pak měla zredukovat největší „akumulátorová farma“, což je jakási gigantická záloha energie, kterou postaví firma Tesla.

Zdroj: Solar Reserve via Ecowatch